Tízmilliárddal és egyetemi épületekkel gazdagodik a premontrei rend

Négy év múlva 900 éves lesz a premontrei szerzetesrend, a kormány már most elkezdte az ünneplést és az ajándékozást.

Koncz Tamás
2017. 10. 11. 6:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 9,7 milliárd forintos beruházási-felújítási támogatást ítélt meg a kormány a premontrei rendnek, azzal az apropóval, hogy az iskolákat és szociális létesítményeket is fenntartó intézmény négy év múlva ünnepli 900 éves fennállását – derül ki a kedden megjelent Magyar Közlönyből.

A kormány nem fukarkodik a támogatással. Idén 1,23 milliárd forintot, jövőre 3,5 milliárdot, 2019-ben 3,21 milliárdot, 2020-ban pedig 1,74 milliárdot adnak a rendnek.

Az egyházi szervezet a kormányhatározatban részletezett tervek szerint – három év alatt 1,7 milliárdos forrásból új templomot építene Gödöllőn, több mint kétmilliárdból pedig a csornai apátságukat bővítenék, de jutna pénz egy nagyváradi rendház építésére is; magára a 900. évforduló ünnepségére pedig negyedmilliárd forintot költhetnének.

 A Gödöllői Premontrei Perjelség emellett 12 állami tulajdonú ingatlant is megkaphat, méghozzá a Szent István Egyetemtől.

Az Orbán Viktor által jóváhagyott határozat ugyanis kitér arra, hogy a gödöllői egyetem hamarosan átadhatja a vagyonkezelésében lévő épületeket, amiket a perjelség később ingyenesen használhatna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.