Trócsányi László önálló igazságügyi minisztériumot szeretne

A tárcavezető szerint a Pázmány mellett több egyetemen is indulhatna jogalkotási képzés.

MTI
2017. 10. 26. 15:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben a jognak nagyobb szerepet akarunk adni, alkotmányossági érveinket jobban érvényre kívánjuk juttatni, szükség van az önálló igazságügyi tárcára – érvelt az MTI szerint a miniszter a Negyvenedik Jogász Vándorgyűlés háromnapos programját megnyitó előadásán.

Az elmúlt években elvégzett feladatok közül kiemelte az új eljárási törvényeket, az új ügyvédi és választottbírósági törvényt. Elkezdődött a végrehajtók, illetve az igazságügyi szakértők helyzetének rendezése – közölte Trócsányi László, hozzátéve azonban, ez a munka még nem ért a végére.

A miniszter szerint erősíteni kell a jogszabályok utólagos hatásvizsgálatát. A tárcát érintő legkomolyabb problémának a szakemberek fluktuációját látja, erős a jóval magasabb jövedelmet kínáló versenyszféra elszívó hatása. Trócsányi László hangsúlyozta, meg kell becsülni a jó jogalkotókat, a fiataloknak pedig minden segítséget meg kell adni ahhoz, hogy gyarapíthassák tudásukat. Ezért szükség lenne arra, hogy a kodifikátorképzés – amely jelenleg kizárólag a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen folyik – valamennyi érintett egyetemen meginduljon.

Trócsányi László kitért arra is, az elmúlt négy évben nagyon jó szakmai kapcsolat, alkotmányos dialógus alakult ki a minisztérium és a hivatásrendek között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.