Túlpolitizált légkör miatt törölték a konferenciát

Sokan ellenezték, hogy megvitatták volna a szocialista forradalom hatásait.

Lőrincz Tamás
2017. 10. 17. 8:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem rendezhette meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Összehasonlító Civilizációtörténeti Kutatócsoportja és politológia tanszéke az októberi szocialista forradalom 100. évfordulója alkalmából meghirdetett konferenciát – értesült lapunk. Információink szerint azért törölték a november 7-re már hónapokkal korábban meghirdetett eseményt, mert sokaknak nem tetszett, hogy ebben a témában rendeznének beszélgetést. Ezt támasztja alá a szervező Botos Máté törlésről szóló Facebook-posztja is, a tanszékvezető ugyanis azt írta: „a tervezett konferencia sajnálatos módon az adott időpontban nem kerülhet megrendezésre, mivel a mai túlpolitizált magyarországi légkörben az intézmény jó hírnevét pusztán attól is védeni kell, hogy nehogy rosszindulatú, megalapozatlan vádak érjék a katolikus egyetemet.

Pedig – ahogy az esemény leírásából is kitűnik – nem pozitív színben tüntették volna fel az 1917-es eseményeket, mindössze arra keresték volna a választ, hogy civilizációs törésvonal volt-e a bolsevik hatalomátvétel. – A bolsevizmus, amelyet a történelem betetőzésének tartott a marxista történelemszemlélet, valójában fenntarthatatlannak és civilizációtörténeti szempontból átmenetinek bizonyult. A Szovjetunió felbomlása és megszűnése látványosan igazolta azokat, akik a kommunista mozgalmat az emberi természettel összeegyeztethetetlennek tartották – írták a meghívóban.

Lapunk megkereste a rektori hivatalt is, hogy megtudjuk, az egyetem vezetése döntött-e a törlésről, valamint ha igen, akkor miért tarthatatlan, ha egy politológia tanszék megvitatja a bolsevizmus hatásait. Kérdéseinkre viszont csak egy egymondatos választ kaptunk: „Az információikat mindössze annyiban tudjuk megerősíteni, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen ilyen tárgyú konferencia nem kerül megrendezésre.”

Botos Máté, a politológia tanszék vezetője a törlésről szóló Facebook-posztban mindenesetre azt írta: „az esemény szervezőjeként kénytelen vagyok a közösségi oldalon nyilvánossá tett konferenciát törölni, mert nem szeretném, ha bárki számára is arra adhatnék alkalmat, hogy személyemen keresztül egy – az 1917-es oroszországi szörnyűségeket pozitívan semmiképpen nem értékelő – intézményt megalapozatlanul támadjon.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.