Újra együtt az Együtt és a P

Közösen készül a jövő évi parlamenti választásra az Együtt és a Párbeszéd.

MN
2017. 10. 04. 13:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közösen készül a jövő évi parlamenti választásra az Együtt és a Párbeszéd, de ez egyelőre nem jelent közös listát, mert az együttműködés szervezeti formáit csak később dolgozzák ki – írja az MTI.

A két párt vezetőinek szerdai megbeszélését követő budapesti sajtótájékoztatón az Együtt elnöke azt mondta, egyetértettek abban, hogy a kormányváltásnak az együttműködés az alapja, ezért ennek érdekében minden „demokratikus ellenzéki” párttal együtt akarnak működni valamilyen formában. Azt tartanák helyesnek, ha az MSZP-vel és a DK-val koordináltan állítanának jelölteket az egyéni kerületekben, az úgynevezett Új Pólus pártjai, az Együtt, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum pedig egy közös listán szerepelnének – közölte Juhász Péter.

Hangsúlyozta, bármire is jutnak, mindenképpen olyan együttműködési formára van szükség, amellyel nem vesznek el a rájuk leadott szavazatok.

Szabó Tímea,  a Párbeszéd társelnöke azt mondta, pártja készen áll arra, hogy az Együtt-tel közösen induljon el a választáson, mert az az érdekük, hogy minél szélesebb választói réteget érjenek el a kormányváltás érdekében. Ennek minimálisan az az alapja, hogy mind a 106 egyéni körzetben csak egyetlen „demokratikus ellenzéki” jelölt álljon szemben a Fidesszel – tette hozzá.

Mindkét politikus hangsúlyozta, hogy egyelőre nem tárgyaltak a közös választási listáról, de egyikük sem utasította el. Szabó hangsúlyozta, hogy ezt előbb mindannyian szeretnék átbeszélni a saját pártjuk szervezeteivel.

A miniszterelnök-jelöltre vonatkozó kérdésre Szabó Tímea azt mondta, hogy a Párbeszéd kormányfőjelöltjét Karácsony Gergelynek hívják, de a tárgyalásokon jelenleg nem a személyi kérdések a legfontosabbak. Juhász Péter ehhez azt tette hozzá, hogy lesz miniszterelnök-jelöltjük, megjegyezve, hogy a „rendelkezésre álló” személyek közül valóban Karácsony Gergely a legalkalmasabb.

Az eseményre meghívták az LMP-t és a Momentumot is, de nem jelentek meg képviselőik. Az LMP társelnökének két meghívót is küldtek ímélben, amelyekre Szél Bernadett ha csak kedden is, de válaszolt – mondta Juhász. Az Együtt elnöke felolvasta Szél Bernadett válaszát, aki azt írta, hogy a kormányváltáshoz nem újabb politikusi tárgyalásokra, hanem a választókkal való együttműködésre van szükség. Juhász Péter hozzátette, a Momentum udvarias levelet küldött, amelyben jelezte, hogy még dolgoznak a programjukon, ezért egyelőre nem tudnak tárgyalni róla.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.