Uniós adószabályt sértett Magyarország az ekáer rendszerrel

Az Európai Bizottság szerint megsértettük az áfára vonatkozó szabályokat a közúti áruforgalom ellenőrzésével.

MTI
2017. 10. 04. 12:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felszólító levelet is küld Magyarországnak az Európai Bizottság az októberi kötelezettségszegési eljárási csomag keretében, amiért az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerben (ekáer) megkövetelt feltételekkel megsértette az áfára vonatkozó uniós szabályokat. Az EB szerdai levelében felszólította a kormányt, hogy hangolja össze az ország áfaelőírásait az uniós szabályokkal.

A tájékoztatás szerint az ekáer rendszerben a vállalkozásoknak áfafizetési célból részletes jelentést kell tenniük a magyar adóhatóságok részére bizonyos közúti fuvarozási tevékenységeikről. Ez a követelmény sérti az áfára vonatkozó uniós irányelvet, mert elsősorban a határokon átnyúló uniós tranzakciókat érintően, a határátlépéshez kapcsolódó adminisztratív formaságokat vezet be.

Amennyiben Magyarország két hónapon belül nem hoz megfelelő intézkedéseket, a bizottság indokolással ellátott véleményt küldhet az ügyben a magyar hatóságoknak – húzták alá.

Az Európai Bizottság továbbá arra szólított fel hét uniós tagállamot – köztük Magyarországot –, hogy időben végezzék el távközlési piacaik elemzését. A tájékoztatás szerint az országos szabályozó hatóságoknak az érvényes uniós jogi keret értelmében háromévente el kell végezniük a távközlési piacok elemzését, és erről értesíteniük kell az EB-t. Mint elmondták, Belgium, Írország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Spanyolország és Szlovénia nem tájékoztatta a testületet. Mivel mind a hét esetben a késedelem jelentősen meghaladja az öt évet, a bizottság úgy határozott, hogy felszólító levél küldésével felkéri az érintett országokat, hogy végezzék el a távközlési piacok haladéktalan elemzését, és az uniós jog által meghatározott időkereten belül adjanak tájékoztatást ennek eredményéről. A hét tagállamnak két hónap áll a rendelkezésére, hogy választ küldjön az Európai Bizottságnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.