Választás: új szabályokat akar az ellenzék

Két ellenzéki kezdeményezés is a parlament elé került hétfőn.

Markotay Csaba
2017. 10. 17. 7:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két, a választási rendszerrel kapcsolatos ellenzéki kezdeményezés is a parlament elé került tegnap, bár az eddigi kormánypárti nyilatkozatok alapján aligha valószínű, hogy a Fidesz partner lenne ezek elfogadásában vagy akár csak megvitatásában. Az LMP-s Szél Bernadett és Demeter Márta az alaptörvény hetedik módosítását javasolja annak érdekében, hogy a 2019-es önkormányzati, illetve az EP-választáson már 16 éves kortól lehessen szavazni.

– A magyar demokrácia jövője, a politikát és a közügyeket széles körben övező apátia oldása szempontjából kulcsfontosságú, hogy a fiatalok közügyekben való részvétele erősödjön – áll a javaslat indoklásában. Az LMP-s politikusok emlékeztettek arra, hogy Ausztriában vagy Skóciában már bevezették a 16 éves korhatárt (a választhatóság esetében, ahogy máshol, nálunk is maradna a 18 év), tartományi vagy helyi szinten pedig már széles körben alkalmazzák ezt, például Máltán, Észtországban, illetve a német tartományok többségében. – A korhatár javasolt leszállításának nincs sem elvi, sem uniós vagy nemzetközi kötelezettségeinkből fakadó akadálya – tették hozzá.

Ugyancsak az Országgyűlés elé került – bár a parlament honlapján lapzártánkkor még nem volt olvasható – az új, igazságosabb választási rendszerre vonatkozó, 8 párt egyetértésével kidolgozott szabályozás. A kezdeményezést elindító Közös Ország Mozgalom alapítója, Gulyás Márton lapunknak elmondta, hogy a javaslatot az LMP és az MSZP frakcióvezetői, Szél Bernadett és Tóth Bertalan jegyzik, illetve csatlakozott hozzá az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok parlamenti képviselője is. Ez viszont a parlamenti választásról szól. Már a 2018. tavaszi országgyűlési választásra 4 százalékos bejutási küszöböt, 222 fős parlamentet, női kvótát és a választópolgári akaratot arányosan megjelenítő, tehát nem torzító népképviselet akarnak. Felszámolnák emellett például a győzteskompenzációt és a „manipulált” választókerületeket is.

Arra a kérdésre, hogy a 16 éves korhatárra vonatkozó LMP-s javaslatot miért nem építették be a szövegbe, Gulyás Márton azzal válaszolt, hogy ez nem került elő a tárgyalásokon. Ezt ugyanakkor nem tartja problémának, sőt, személy szerint támogatni is tudja a korhatár leszállítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.