Veszélyes bicikliket és és sporteszközöket vontak ki a forgalomból

A fogyasztóvédelem által vizsgált, gyerekeknek szánt kerékpárok fele nem felelt meg az előírásoknak.

MTI
2017. 10. 11. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyermekkerékpárok, kerékpár-gyermekülések, gördeszkák, görkorcsolyák és rollerek műszaki vizsgálatát végezte el a fogyasztóvédelem, az eszközök közül a hatóság 26-ot kivont a forgalomból – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdán az MTI-vel.

Az NFM akkreditált laboratóriumában rendszeresen ellenőrzik a gyermekek által használt közlekedési és sporteszközöket. A legutóbbi vizsgálatokban 18 gyermekkerékpárból 9, 15 kerékpár-gyermekülésből 8, 14 gördeszkából 3, 8 görkorcsolyából 1, 12 rollerből 5 nem felelt meg a követelményeknek.

A szaktárca közleménye szerint a fogyasztóvédelmi hatóság a laboratóriumi vizsgálatok alapján kockázatosnak talált 26 terméket kivonta a forgalomból, közülük 17-et a forgalmazók visszahívtak a vásárlóktól is. A maradék 9 forgalomból kivont, kevésbé kockázatos termék esetében a forgalmazók saját elbírálásuk alapján dönthetnek a termékek visszavételéről.

A közlemény szerint a kerékpároknál a leggyakoribb hiba a rövid vagy gyenge oldalsó támasztókerék volt, előfordult továbbá a nem megfelelően takaró láncvédő és az olyan markolat, amelyről lecsúszhat a gyermek keze, egy esetben pedig letört a nyereg. A kerékpár-gyermeküléseknél a legnagyobb veszélyt az okozta, hogy nem volt megfelelő az ülés vagy a gyermek rögzítése. A gördeszkáknál és a rollereknél a nem megfelelő szilárdság volt a legjellemzőbb hiba, s olyan eset is akadt, amelynél csúszós volt a deszka felülete. Ezek a hiányosságok akár súlyos sérüléseket, kéz- vagy lábtörést, koponyasérülést okozhatnak. További baleseteket okozhatnak az éles élek és az olyan nyílások, amelyekbe a gyermek keze beszorulhat – áll a közleményben.

A forgalomból kivont termékek listája erről az oldalról érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.