Závecz Research: Szél Bernadett a legnépszerűbb Orbán kihívói közül

Ha Orbán és Szél között kell dönteni, az LMP-s jelöltet 36 százalék támogatja, a kormányfőt 42.

MN
2017. 10. 04. 19:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha közvetlenül miniszterelnököt kellene választani, a legtöbben Orbán Viktor jelenlegi kormányfőre voksolnának, de az ellenzéki jelöltek közül Szél Bernadett, az LMP jelöltje a legnépszerűbb – derül ki a Závecz Research kutatásából, amely az LMP megbízásából készült, és amelyről a 24.hu számolt be.

A válaszadók 38 százaléka a jelenlegi miniszterelnököt preferálta, Szél Bernadettre 20 százalékuk szavazna. Vona Gábort, a Jobbik és Botka Lászlót, az MSZP már visszalépett miniszterelnök-jelöltjét 11-11 százalék választotta. 20 százalékuk nem akart vagy nem tudott választani.

Amikor pedig két jelölt, Orbán és Szél között kellett dönteni, az ellenzéki párt jelöltjének támogatottsága 36 százalékra ugrott, szemben Orbán 42 százalékával.

A Závecz Research mérése szerint a Fidesz-szavazók között gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen Orbán tekintélye: 97 százalékuk látná őt szívesen újra az ország élén. Az LMP szavazói között Szél Bernadett 83 százalékos támogatottságot kapott, de jól szerepelt a DK (59 százalék), az Együtt–Párbeszéd–MLP (53 százalék) és a Momentum (67 százalék) szimpatizánsai között is. Sőt, még a jobbikosok 12 százaléka számára is ő a preferált jelölt.

Ha a megkérdezettek csak két jelölt közül választhattak, a Fidesz-szavazóknak ugyanúgy a 97 százaléka mondta Orbánt, ugyanakkor négy ellenzéki pártban (LMP, DK, MSZP, Momentum) az LMP miniszterelnök-jelöltje 80 százalék fölötti eredményt ért el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.