Iránytű: Továbbra is a Fidesz a legelutasítottabb párt

A legnagyobb tartalékai az LMP-nek vannak: a megkérdezettek 13 százaléka említette második kedvencként.

Munkatársunktól
2017. 11. 15. 8:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz–KDNP-t tartja a legellenszenvesebbnek a pártok közül a megkérdezettek 28 százaléka – derült ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet októberi felméréséből. A kormánypártok után a legtöbben az MSZP-t (18), s a Jobbikot (15) jelölték meg, amikor arról kérdezték őket, melyik pártra nem szavaznának egy most vasárnapi voksoláskor. Tizenegy százalék említette a Demokratikus Koalíciót, a kisebb támogatottságú formációknak pedig jellemzően egy-két százalékos volt az abszolút elutasítottságuk.

A felmérés során csak egy pártot lehetett megjelölni, tehát az, hogy például a Fideszt a megkérdezettek 28 százaléka elutasítja, nem azt jelenti, hogy a fennmaradó 72 százalék elégedett volna vele.

A Magyar Nemzet megbízásából készült kutatás szerint mindegyik választói csoport abszolút többsége a kormánypártokat utasítja el első helyen, leszámítva a Fidesz–KDNP táborát, valamint a pártpreferenciájukat titkolókat és azokat, akiknek nincs ilyen. A Fidesz–KDNP szavazóinak 31 százaléka nem szavazna az MSZP-re, 23 százaléka a Jobbikra, 21 százaléka pedig a Demokratikus Koalícióra. A kormányzó pártszövetség egyébként valamelyest javított az előző hónaphoz képest, szeptemberben ugyanis még 31 százalék tartotta ellenszenvesnek a Fidesz–KDNP-t.

A felmérés során azt is megvizsgálták, hogy a választók melyik pártra adnák le voksukat, ha a kedvencükre nem szavazhatnának. A legnagyobb tartaléka az LMP-nek van, a megkérdezettek 13 százaléka ugyanis az ökopártot említette második kedvencként, míg a Jobbikot 11 százalék. A felmérés alapján 27 százalék nem szavazna, vagy elsődleges preferenciájában bizonytalan, míg 19 százalék biztosan nem szavazna másra, mint kedvenc pártjára.

A Momentum, a Demokratikus Koalíció és a Jobbik választóinak relatív többsége az LMP-re szavazna, az MSZP támogatóinak relatív többsége pedig a Demokratikus Koalíciót támogatná. A Fidesz–KDNP szavazóinak 22 százaléka voksolna a Jobbikra, 13 az LMP-re.

Az Iránytű Intézet kutatásából az is kiderült, hogy a 2014-es választáshoz képest a Fidesz–KDNP pártszövetség tudta leginkább megtartani a táborát, egykori szavazóinak 80 százaléka ugyanis ma is a kormánypártok mellett volna. A Jobbik egykori támogatóinak 63 százaléka voksolna ma is a Jobbikra, 14 százaléka azonban átpártolt a Fideszhez, 11 százaléka pedig elbizonytalanodott. Az előző választás alkalmával a baloldali összefogásra voksolók relatív többsége (mintegy 26 százaléka) a Demokratikus Koalícióra szavazna, csupán 13 százaléka adná szavazatát az MSZP-re, míg 9-9 százaléka az LMP-t, illetve a Jobbikot támogatná.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.