Lázár János nem olvasta a német ufóhívő könyvét

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra nem kívánt válaszolni, hogy el fogja-e olvasni a Soros Györgyről szóló opuszt.

Kovacsik Ágnes
2017. 11. 30. 13:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktorhoz hasonlóan Lázár János is köszönetet mondott a budapestieknek, hogy türelmesek voltak a 16+1 néven futó nemzetközi csúcs idején. Magyarország úgy tekint az európai uniós csatlakozásra váró kelet-közép-európai tagállamokra mint lehetőségre, esélyre és tartalékra az EU jövője szempontjából – mondta a kancelláriaminiszter a 105. kormányinfóján. A Budapest–Belgrád-vasútvonal kapcsán Lázár emlékeztetett arra, hogy megjelent a kiírás a vasútvonal hazai szakaszának felújítására.

A kormányülés legfontosabb részleteit is ismertette a miniszter. Elsőként a bevándorlást érintő problémákról beszélt, vagyis – mint mondta – meghallgatták a belügyminiszter jelentését a Soros-akták veszélyeiről: az, hogy egy modern világban folyamatos befolyásolási kísérletek vannak, nyilvánvaló Lázár szerint. Mint mondta, a magyar kormány minden befolyásolási kísérletet igyekszik minimálisra szorítani. A kormány célja, hogy érvényesüljön a nemzeti érdek, szerinte 7 és fél éve próbálják több-kevesebb sikerrel csökkenteni a befolyásolást. Lázár szerint azért volt szükség a jelentésre, mert a magyar államhatár védelme, a szuverenitás garantálása nemzetbiztonsági kérdés. Soros György a bevándorlás kapcsán kifejtett véleménye, illetve fellépése a politikus szerint már messze túl megy az általa végzett, Magyarországgal kapcsolatos korábbi tevékenységein.

Lázár kifejtette: Sorosék egy bevándorlóellenes országból egy bevándorláspárti országot kívánnak formálni, és ezért mindent bevetnek. A miniszter szerint nem a kormány, hanem Soros kezdte ezt a támadást, a kormány csak reagált, mert nem akar az országból bevándorlóországot csinálni. Államtitokra hivatkozva ugyanakkor nem árulta el, miért is jelent valójában Soros nemzetbiztonsági kockázatot.

Később kérdésre válaszolva a kancelláriaminiszter elmondta: mint az államtitkok tudójaként annyit elárulhat, hogy a Soros György által támogatott szervezetek megpróbálják befolyásolni hazánkat Budapesten kívül is, itt természetesen Brüsszelt is megemlítette.

A miniszter elmondta, a kormány a 4-es metró kapcsán kialakult helyzetről meghallgatott egy jelentést. Emlékeztetett arra, hogy a beruházás 452 milliárd forintba került, ebből 272 milliárd korrupciós gyanús kifizetésből az OLAF szerint 166 milliárdot vélhetően elloptak az „SZDSZ-es és szocialista politikusok”. Amennyiben az unió továbbra is vizsgálódik, akkor a 2018-as költségvetésben el kell különíteni egy 60-70 milliárdot a bírság miatt – közölte Lázár János. A felvetést, hogy az elkülönítés érintheti-e a Modern városok programot, a politikus nem kívánta kommentálni.

A miniszter bejelentette a kormány döntését: az állam megveszi a Bálna épületét a fővárosi önkormányzattól a Magyar Turisztikai Ügynökségnek. Később kérdésre válaszolva annyit árult el, hogy turisztikai célt fog szolgálni az épület.

Ami az egészségügyet illeti: Lázár elmondta, a közellátást végző fogorvosok 3 millió forint támogatást kapnak – erről döntött a kormány. Ez 7,6 milliárd forintot jelent összesen. Ezt most megkapják a fogorvosok, és a jövőben a béremeléseket tekintve ezek a fogorvosok „együtt fognak haladni” a háziorvosokkal – ismertette a politikus. Lázár elmondta azt is, hogy ingyenes védőoltást biztosítanak a kárpátaljai gyermekeknek.

Az egészségügyi sztrájktárgyalók azonban nem elégedettek – vetették fel Lázár Jánosnak. A politikus a kérdésre válaszolva elmondta: a kormány megbízta Balog Zoltánt, hogy tekintse át a béreket és tárgyaljon a szakszervezetekkel. Lázár szerint bizonyos feltételeket teljesíteni kell, hogy béremelést kapjanak – utalt a háziorvosok helyzetére a miniszter. A politikus úgy vélte, azzal mindenki tisztában van, hogy komoly béremelésre van szükség az egészségügyben, de nem is ez a kérdés, hanem az, hogy milyen struktúrában és feltételrendszerben valósítják ezt meg.

A kérdésre, hogy hazánk megsértette a szabályozást akkor, amikor a filmügyi kormánybiztost, Andy Vajnát monopolhelyzetbe hozta az onlineszerencsejáték-piacon, Lázár azt mondta: az államnak szigorúan szabályoznia kell a területet, adót kell fizetnie minden ilyen tevékenységért, az adóelkerülést üldözi a kormány. Ugyanakkor a kérdést feltevő riporternek is odaszúrt, kiemelte, reméli, az RTL Klub nem támogatja az adóelkerülést.

Most is elmondható-e a Várkert Bazárról, hogy az Orbán-kormány szimbóluma? – kérdezték Lázártól, mivel nagyon sok javítást kellett elvégezni az épületen. A politikus szerint ha egy romokból felújított épületről beszélünk, akkor mindenképpen. A miniszter sokallja a 488 hibát, a vizesedést okolja az állapotáért, és azt is elmondta, hogy nagy a forgalom a létesítményben és környékén, ezért alakulnak ki a hibák.

Tállai András benzinárcsökkentésével kapcsolatban Lázár elmondta, hogy már meg is vizsgálta Hódmezővásárhelyen és Makón a kutakat, és valóban drágábban adják a benzint, ezért felmerült benne, hogy megkeresse a benzinkút üzemeltetőjét, de egyelőre még nem lépett, bár ha azt nézi, hogy a NAV elnökének közbenjárása mekkora sajtóvisszhangot kapott, elgondolkodik rajta.

„Akinek a kormányzattal vitája van, az a kormány ügyeinek objektív megítélésére bíróként nem alkalmas” – ezért Lázár szerint Baka Andrásnak kellett volna elfogultságot jelentenie. A miniszter szerint elvárható egy bírótól, hogy ne bíráljon el egy olyan ügyet, amelyben érintett. Mint ismeretes, a Kúria egyik bírája, Baka András csak azért hozott a taopénzekkel kapcsolatos ügyben olyan határozatot, amilyet, mert haragszik Magyarországra. Ennek kapcsán Lázár most azt mondta, azt nem tudja, hogy Magyarországra haragszik-e Baka, de abban biztos, hogy a kormányra igen.

– Olvasta-e Andreas von Réty könyvét? – kérdezték a német ufóhívő író Soros György életéről szóló könyvéről Lázár Jánost. A miniszter elárulta, hogy nem olvasta a könyvet, nagyon sok restanciája van. Arra viszont nem kívánt válaszolni, hogy el fogja-e olvasni.

– Nyolcmillió választó van az országban, minden vélemény tiszteletben van tartva – reagált a kormánypárti Pesti Srácok kérdésére a miniszter annak kapcsán, hogy Simicska Lajos, a lapunkat is magába foglaló médiaportfólió tulajdonosa, akinek a nevét nem említették – inkább oligarcházták –, átírta a kormány Soros-ellenes plakátjait. A kérdésre, hogy nyugodtan alszik-e, miután Simicska azt mondta, nincs titkos fegyvere, Lázár közölte: ennek a kormánynak nincs semmitől félnivalója, és Orbán Viktornak sincs.

Az ingyenesen beadható védőoltások körének bővítéséről volt döntés, de hogy mikor fogják bevezetni, az kérdéses – mondta Lázár lapunk kérdésére, hozzátéve, hogy 2018-ban biztosan, de hogy ebben a ciklusban, azt nem erősítette meg a miniszter.

A 112-es hívószámmal kapcsolatban nagyon sok panasz érkezett, de Lázár szerint nem éri meg a kockázatot. Hangsúlyozta: mindenki használja a 112-t, mert mindennél biztosabb segélyhívónak számít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.