Tiborcz körén futhat át minden e-közbeszerzés

Egyetlen cég rendszere kezeli majd az állami közbeszerzéseket. Már sejthető, miről beszélgetett Lázár János és Tiborcz István.

MN
2017. 11. 15. 18:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak tanácsokkal segítik Orbán Viktor vejének üzleti körei a kormány közbeszerzéseit, hanem az elektronikus közbeszerzés kizárólagos üzemeltetőjének a vezetője is közülük kerül ki – írja csütörtöki számának beharangozójában a HVG.

lap szerint az e-rendszert a NEKSZT Kft. biztosítja majd, a cég élén pedig egy olyan szakember áll, aki Tiborcz István üzleti köreiből érkezett

Mint a HVG megjegyzi, a személyektől függetlenül már önmagában az is aggályos, hogy monopolizálják a közbeszerzési eljárásokat. Így ugyanis egy jól behatárolható kör láthatja elsőként az ajánlatokat, ráadásul semmi garancia nincs arra sem, hogy olcsóbbá válhatnak az eljárások.

Lázár János november elején jelölte ki a NEKSZT-et az elektronikus közbeszerzés kizárólagos üzemeltetőjének, miután az állam még a nyáron úgy döntött, hogy megveszi a cég jogelődjét. A vállalat élére azt a Csányi Istvánt ültették, akit tavaly Lázár javaslatára a közbeszerzéseket felügyelő helyettes államtitkárnak neveztek ki - írja a lap. Előtte Csányi az Ész-Ker nevű cég szakmai irányítója volt, ez a vállalat milliárdokat kapott állami és önkormányzati szereplőktől, hogy tanácsokat adjon a közbeszerzésekhez. Az Ész-ker meghatározó tulajdonosa jelenleg Kárpáti Péter, aki több ponton kötődik a miniszterelnök vejéhez. Az üzleti kötődés erősségét mutatja, hogy Csányi korábban  ügyvezető és tulajdonos volt a Mind Trade Service Kft.-ben is, ahol mindkét szerepkört Kárpáti Péter vette át tőle.

 

Lázárt nemrég egy kávézóban fotózták le Tiborcz Istvánnal – a kancelláriaminiszter ezt azzal indokolta, hogy egy jobbikos kritika apropóján beszélgetett Orbán Viktor vejével, a HVG információinak fényében azonban akár a NEKSZT ügye is téma lehetett a találkozón.

Lázár János kancelláriaminiszter ugyanis ezekben a napokban adott be egy módosító javaslatot, amivel januárról áprilisra tolná ki a teljes körű elektronikus ügyintézés bevezetésének határidejét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.