155 milliós teakonyhára is futja Felcsúton a taóból

Megjöttek a részletes számok, hogy mire költik az 5,4 milliárdjukat.

MN
2017. 12. 19. 6:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mégsem 2,3 milliárd forintot, hanem több mint kétszer ennyi közpénzt irányíthat magához ebben az idényben az Orbán Viktor által életre hívott Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány – tudta meg a G7.hu. A portál cikke szerint a Magyar Labdarúgó-szövetség taotámogatásokat összegző adatbázisában a múlt hét pénteken jelent meg az első adat 2,3 milliárd forintról, hétfőre azonban módosult a szám: a tényleges támogatás az eredeti összegnél is bő 3 milliárddal több, csaknem 5,4 milliárd forint. Mint írták, ez a pénz még felcsúti mércével is jelentős, majdnem a duplája az eddigi rekordjuknak. Az alapítvány a legtöbb adóforintot mostanáig az előző szezonban zsebelte be, akkor 2,9 milliárd forintból gazdálkodhatott. A G7 cikkében emlékeztetett, hogy a 2,9 milliárdot és az egy évvel korábbi támogatás egy részét egy csarnok építésére költötték.

Az említett sportcsarnok építése elhúzódott, ám várhatóan a következő nagyberuházásoknak nem ez lesz a sorsa. A mostani ötmilliárdos tételsorból válogatva az Index kiemelte: 1,3 milliárdot sportcsarnokbővítésre, 1,2 milliárdot környezetrendezésre és 1,9 milliárdot egyébre, illetve egyéb épület létrehozására fordíthatnak majd. Négymilliót költhetnek testösszetétel-analizáló készülékekre, 121 milliót költenek három részletben kondicionálóeszközökre, 2,3 milliót szánnak polarórákra, 73 milliót egy buszra, 50 millióból beépített konyhatechnológiát vesznek, 147 millió megy beépített bútorokra, 155 millió pedig teakonyhára kell beépített gépészettel. Emellett az elfogadott sportfejlesztési programban 102 munkatársat tüntetnek fel takarítótól kezdve autóbusz-vezetőn át a kommunikációs munkatársakig.

Figyelemre méltó, hogy az Orbán Viktor által létrehozott alapítvány egyébként már a múlt héten megjelent 2,3 milliárdos összeggel is rekorder lett volna idén, hiszen az eddigi adatok alapján rajtuk kívül senkinek nem hagytak jóvá milliárdos programot. Mindez azt is jelenti, hogy a módosítás után Mészáros Lőrinc milliárdos felcsúti gázszerelő akadémiájához a második legtöbb taopénzt szerző futballklubnál – a BVSC-nél – közel hétszer nagyobb összeg érkezik ezen a csatornán.

További érdekesség, hogy nem a Felcsút az egyetlen olyan sportszervezet, amelynek hirtelen megugrott a támogatása. A korábban jelzett 382 millióval szemben több mint 800 millió forint érkezhet a Mezőkövesd Zsóry FC Kft.-hez is. Ez a társaság egy olyan sportegyesület tulajdonában van, amelynek elnöke az adóhatóságot is vezető Tállai András. Az egyesület egyébként nem mindennapi trükköt hajtott végre, méghozzá azt, hogy a taotámogatásokból elért nyeresége után nem a költségvetésbe fizetett be, hanem látványcsapatsport támogatására használta fel az adója egy részét. Tehát a taonyereségéből fizetett be taopénzt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.