160 milliárd forintos csekket kapott a Fidesz a Momentumtól

A nagyobbik kormánypárttal is büntetést fizettetne az ellenzéki alakulat a kampányköltések miatt.

Vég Márton
2017. 12. 22. 11:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz számára kiállított, 160 milliárd forintról szóló sárga csekket vitt a Momentum Mozgalom az Állami Számvevőszék épületéhez péntek délelőtt, ezzel jelezve, a kormánypárt is köteles befizetni tartozásait.

„Elvárjuk, hogy az ÁSZ legalább olyan aprólékossággal vizsgálja ki a Fidesz gazdálkodását, mint ahogyan az ellenzéki pártok esetében tette” – mondta Soproni Tamás, a Momentum elnökségi tagja. Hozzátette: számításaik szerint nyolc év alatt a Fidesz 160 milliárd forintos tartozást halmozott fel. Ebbe beleszámolták például a nemzeti konzultációk plakátjait és például a CÖF-nek adott pénzeket is. A Momentum szerint ha az ÁSZ valóban független intézmény, akkor a Fidesz vizsgálatát is haladéktalanul elkezdi. Emlékeztetett: a többi ellenzéki párttal ellentétben a Momentum ugyan nem kapott bírságot a számvevőszéktől, szolidárisak a Jobbikkal és a többi párttal is.

A Jobbik 663 millió forintos gigabüntetése után a napokban újabb négy párt, az LMP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd kapott büntetést az ÁSZ-tól. Leginkább az irodabérlést kifogásolta a volt Fidesz-képviselő, Domokos László által vezetett számvevőszék.

Huszonöt oldalon összegezte a Jobbik, miért tartja az ÁSZ jelentéstervezetét jogsértőnek és szakmaiatlannak. Az ellenzéki párt frakcióvezetője, Volner János és gazdasági igazgatója, Schön Péter csütörtökön személyesen vitte az ÁSZ-hoz a dokumentumot, majd nyilvánosságra is hozták. Az állami intézmény legtöbb megállapítását valótlannak tartják, köztük azokat, amelyek szerint nem volt együttműködő a Jobbik, illetve azokat, amelyek a felelőtlen gazdálkodásról szólnak. „Alapvetően három irányból szedjük ízekre az Állami Számvevőszék anyagát, egyrészt a jogszerűtlensége, másodrészt a szakmaiatlansága, harmadrészt pedig a hazugságai okán” – mondta még csütörtök reggel Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

Az ellenzéki pártok szerint az Állami Számvevőszék a kormány utasítására cselekszik, a kabinetnek pedig az a célja, hogy a választás előtt anyagilag ellehetetlenítse az ellenfeleket. „Putyini világ épül, a közép-ázsiai illiberális országokban jellemző a politikai ellenfelek ilyen módszerekkel való kiiktatása” – reagált Juhász Péter, az Együtt elnöke a pártjára kirótt 19 millió forintos büntetéssel kapcsolatban.

Az LMP társelnöke, Hadházy Ákos elképesztőnek nevezte a pártjára kirótt várhatóan kétszer 8 millió forintos bírságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.