2018-as választás: kölcsönös visszalépéseket javasolnak Juhász Péterék

Minden pártnak lehetne külön listája.

MN
2017. 12. 15. 8:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Együtt kidolgozott egy konkrét javaslatot a választókerületek elosztásáról, amelyben az eddig felmerülő MSZP-s és DK-s igényeket is igyekezett figyelembe venni. Minden pártnak lehetne külön listája, és a nyerhetőnek ítélt körzetekben visszalépnének egymás javára. A javaslatot Juhász Péterék elküldték, elküldik a baloldali pártok vezetőinek, még az LMP-nek és a Momentumnak is, amely szintén beszállhat majd a koordinációba – írja az Index.

A portálhoz is eljutott a javaslat, amelynek lényege a következő:

Az Együtt a javaslatában közli, ha az MSZP nem kíván együttműködni egyéni választókerületi koordinációban, „akkor azt a 2018-as kormányváltás esélyének feladásaként fogjuk értékelni”. Ebben az esetben az Együtt minden körzetben indul – teszi hozzá a portál.

A Demokratikus Koalíció a javaslatra úgy reagált: a párt egyetért az Együtt-tel abban, hogy véget kell vetni az időhúzásnak, és azonnal meg kell állapodni mind a 106 egyéni körzetben a demokratikus ellenzék jelöltjeiről. „Mivel az egyéni körzetekben való megállapodás a kormányváltás egyetlen szervezeti feltétele, ezért egyetértünk abban is, hogy az egyéni körzeti megállapodások mellett az ellenzéki pártoknak önálló listán kell indulniuk” – fogalmaztak a közleményben.

Az Együtt konkrét választókörzeti javaslatai kapcsán megjegyezték, hogy azokról szerintük tárgyalásokon kell megállapodni. „Álláspontunk szerint minden körzetben egy ellenzéki jelöltnek kell állnia a Fidesz jelöltjével szemben, ezért nem támogatjuk az Együtt azon javaslatát, amely szerint 40 választókörzetben a demokratikus ellenzéki pártok egymás ellen indulnának. A DK tehát azt sürgeti, hogy az egyéni körzetekről azonnal állapodjunk meg. Rajtunk ez eddig sem múlt, és ezután sem múlik majd” – szögezték le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.