A Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordulhat az ÁSZ döntése miatt

Az alkotmányjogász szerint az ÁSZ Jobbikkal szembeni eljárásában alapjogokat sértettek meg.

MN
2017. 12. 13. 19:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alkotmánybírósághoz fordulhat a Jobbik az Állami Számvevőszék döntése miatt, mondta Lövétei István a Lánchíd Rádióban.

Az alkotmányjogász szerint az Állami Számvevőszéknek ugyanis meg kellett volna adnia a párt számára a lehetőséget, hogy a tényállást tisztázza és a saját dokumentumait a számvevőszéknek beterjessze. Lövétei István szerint bármelyik ÁSZ által vizsgált szervezetnek, így jelen esetben a Jobbiknak is joga van ahhoz, hogy az ÁSZ által megállapított tényállást ne fogadja el, ha azzal nem ért egyet, és azt bíróságon megtámadja.

Mivel mindez elmaradt, így az ÁSZ nem adta meg a Jobbik eljárásjogi státuszát az ügyben, és ez az alkotmányjogász szerint ellenkezik az alaptörvénnyel. Lövétei István a műsorban leszögezte: a jogorvoslathoz való jog megvonása alaptörvénybe ütközik, mint mondta, „ez az, amit most a plakáttörvény igyekszik rövidre zárni”.

A szakember hozzátette, hogy az ÁSZ-nak a pártok közvetlen szankcionálását csak a számvevőszékről szóló újabb jogszabály tette lehetővé, de érdemi vizsgálat nélkül még az sem biztosítja neki a Jobbik megbírságolását elrendelő döntés lehetőségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.