A Jobbik szerint a „kézivezérelt NAV”-tól adótitkok kerültek ki

Kormánypárti portál plakátbérlésekről, reklámhordozókról szóló szerződéseket publikált, összemosva azokat.

MN
2017. 12. 15. 16:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik közleménye szerint a Pestisrácok.hu pénteken nyilvánosságra hozott két – vélhetően a „kézivezérelt NAV-tól származó, adótitoksértéssel megszerzett” – szerződést, amely a Jobbik és két gazdasági társaság között köttetett reklámberendezések adásvétele tárgyában. Az ellenzéki párt szerint a Fidesz, „lakájmédiáján keresztül szándékosan csúsztatva összemosta az Állami Számvevőszék által kiszabott 662 millió forintos bírság tényét a kampánycélra vásárolt reklámberendezések megvételével”. Az ÁSZ jelentéstervezete szerint a Jobbik 2017. I. félévi plakátbérlései miatt szabott ki bírságot, a most nyilvánosságra hozott szerződés pedig 2017. szeptember hóban köttetett.

Arról nem is beszélve, teszik hozzá, hogy a reklámberendezések adásvételéről szóló szerződésben szereplő ár csak az eszközök, a „vas” megvételéről szól, ehhez még két másik szerződés is társult, az egyik azon földterületek bérletéről, amelyeken az eszközök állnak, a másik pedig a plakátok kiragasztásáról és a reklámberendezések karbantartásáról. A cikkben kiszámolt árak tehát köszönő viszonyban sincsenek a valósággal, hiszen lényeges és igen jelentős költségelemeket tudatlanságból vagy szándékosan nem számoltak bele.

A parlament fideszes többsége által – valószínűleg alkotmányellenesen, kétharmad helyett – egyszerű többséggel áterőltetett plakáttörvény kötelezővé tette, hogy a piaci ár sokszorosáért béreljenek plakáthelyeket a pártok. A Jobbik – más jogi lehetősége nem lévén pártlogós plakátkampánya folytatására – 1100 reklámberendezést vásárolt és azokon folytatta tovább 2017-es óriásplakát-kampányát.

A reklámberendezések Jobbik általi használata és birtoklása azonban folyamatos adminisztratív és jogi akadályokba ütközött. Ennek során a reklámberendezések fekvése szerinti kormányhivatalok a reklámberendezések Jobbik általi használatát jogellenesnek minősítették, az azokon közzétett politikai hirdetéseket a hatóságok rendszeresen és folyamatosan letakarták, a letakarás költségeit pedig a Jobbikra hárították, majd pedig elkezdték a pártot táblánként 150 000 forint közigazgatási bírsággal is sújtani.

A reklámberendezések tulajdonjogát fentiek és a párt az ÁSZ jogtalan és alaptalan 662 millió forintos bírságolása következtében a Jobbik a héten eladni kényszerült, ugyanis a jogtalan büntetések következtében anyagilag szinte teljesen ellehetetlenült, sem a maradék vételár kifizetésére, sem a kapcsolódó szerződések szerinti területbérleti, ragasztási és karbantartási költségek kifizetésére képtelenné vált, így ez a lépés elkerülhetetlen volt. „A fideszes irányítású kormányhivatalok és a fideszes irányítású Állami Számvevőszék a Jobbik elleni folyamatos és törvénytelen büntetéseivel így komoly veszélybe sodorták a Jobbik 2018-as választáson való elindulását” – állapította meg az ellenzéki politikai erő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.