A Jobbik szerint a magyar demokrácia megmentéséről szól a délutáni tüntetés

Olyanok is kiállnak a több százmilliós bírsággal sújtott párt mellett, akik nagyon nem értenek egyet vele.

MN
2017. 12. 15. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken délután öt órától tüntet a Jobbik a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt az ellen, hogy az Állami Számvevőszék több mint 660 millió forintra bírságolná a pártot tiltott kampányfinanszírozásra hivatkozva a „Ti dolgoztok. Ők lopnak” plakátkampány miatt. Ez a Jobbik és más, a párttól független jogászok szerint is törvénytelen bírság lényegében ellehetetlenítené az indulást a jövő évi választáson.

Több közéleti személyiség is beszédet mond értesüléseink szerint a Jobbik tervezett kormányzati ellehetetlenítése miatt meghirdetett délutáni tüntetésen. A párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Vona Gábor 17.45-kor szólal fel, a többi szónok nevét a párt még nem közölte.

A fáklyás – „Ha neked is égő!” címmel meghirdetett – megmozduláson több más ellenzéki párt képviselője is jelen lesz, így az LMP, a Momentum és az Együtt politikusai. Jelezte részvételét a lapunkban is publikáló Puzsér Róbert, Schiffer András ügyvéd, korábbi LMP-s politikus, Gulyás Balázs, az internetadó elleni tüntetések egyik fő szervezője, illetve Schilling Árpád rendező is.

Az LMP-t képviselő Ungár Péter elnökségi tag a Magyar Nemzetnek azt mondta: a Jobbikot nagyon káros pártnak tartja, de szerinte választáson kell legyőzni, nem pedig adminisztratív eszközökkel.

Vona Gábor a saját Facebook-oldalán csütörtökön azzal hívott fel a tüntetésre, hogy a megmozdulás nemcsak a Jobbikról szól, hanem a demokrácia védelméről. „Nem hagyjuk, hogy a korrupt zsarnok diktatúrát építve teljesen kifossza az országot! Találkozzunk holnap, védjük meg a demokráciát!” – írta.

Bár Dúró Dóra, a párt képviselője csütörtökön, a Hír TV reggeli műsorában nem árulta el, mekkora tömeggel lennének elégedettek, látszik, hogy a Jobbik igyekszik minél nagyobb tömeget összehozni, például telekocsikat szerveznek, hogy minél többen eljussanak a fővárosba. Várható ugyanakkor, hogy kialakul némi vita a sajtóban arról, hogy valójában sokan voltak a tüntetésen vagy kevesen. 

Békés tüntetésre számít a Jobbik, de azt nem zárja ki, hogy a tömegben kormánypárti provokátorok is megjelenhetnek – mondta Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője a Hír TV Reggeli járat című műsorában. Úgy véli, a Fidesz megpróbálhat majd „nem éppen pozitív” képeket bemutatni, és ehhez fölhasználja majd „azt a sajtót és médiát, amelyet már nagyrészt ural ebben az országban”. Mint mondta, megpróbálják megakadályozni a provokációkat.

A rendezvény résztvevői 16 óra 30 perctől várhatóan 18 óra 15 percig a Lendvay utcában demonstrálnak, majd a Dózsa György út – Andrássy út – József Attila utca – Széchényi István tér – Apáczai Csere János utca útvonalon vonulnak. Az útvonalon hosszirányban teljes, keresztirányban a vonulás idején várhatóan 20-30 perces szakaszos útlezárás várható. Részletek a rendőrség honlapján.

A BKK közleménye szerint a 70-es, a 75-ös, a 76-es és a 78-as trolibusz, a 4-es és a 6-os villamos, valamint a 15-ös, a 16-os, a 20E, a 30-as, a 30A, a 230-as a 105-ös és a 115-ös autóbusz módosított útvonalon közlekedik pénteken 16 óra 30 perc és várhatóan 19 óra 30 perc között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.