A kormány ismét megmenti Pécset

A városi önkormányzat idei utolsó közgyűlésén bejelenthetik a pécsi mentőcsomag részleteit.

MN
2017. 12. 12. 14:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Orbán megígérte, és meg is teszi – Megmentik Pécset” – állítja a Szabadpécs.hu cikke.

A kormányzati segítség feltételeit egyelőre hétpecsétes titokként őrzik, de Pécs hóna alá nyúlnak. A portál állítása szerint több, egymástól független és biztos információs forrásból tudja, hogy már legalább egy hónapja tart a Pécs-mentőcsomag konkrét előkészítése, amelyet most csütörtökön bejelentenek a városháza közgyűlési termében. 

Ha nem is fizeti ki a kormány azonnal a pécsi önkormányzat 7,5 milliárd forintos hiányát, „Varga Mihályék és Pintér Sándorék vezényletével helyrebillentik Orbán Viktorék a baranyai város ingadozó költségvetését” – fogalmaznak.

A rövid távon jelentősnek tekinthető segítségért cserébe a kormány konkrét elvárásokat is megfogalmaz a pécsi vezetéssel szemben, derül ki az írásból. Eszerint lesznek leépítések és megszorítások, sőt politikai következményei és áldozatai is lesznek majd az intézkedéscsomagnak, igaz nem hirtelen és azonnali: egészen 2019 őszéig eltartó elbocsátássorozatról értesült a portál.

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy az eladósodást nemcsak az önkormányzat gazdálkodása okozza, hanem a városi többségi tulajdonában álló cégeinek a pénzügyi helyzete is.

A mostani 7,5 milliárd forintos adósság konszolidálása nem az első a város életében, ugyanis majdnem napra pontosan négy éve jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter, hogy a 2012-es 29,7 milliárd után Pécs fennmaradó, mintegy 14,4 milliárd forintnyi adósságát ugyancsak átvállalja az állam.

Idén év végén a hiánnyal küszködő további önkormányzatok szintén segítséget kaphatnak a pécsi minta alapján, ezért is figyeli több más magyar város vezetése a pécsi fejleményeket, és vár hasonló kormányzati segítségre – állítja a Szabad Pécs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.