A viharkárok miatt nem lesz tanítás a jövő héten a polgárdi iskolában

160 diáknak máshol kell tanulnia, a tornaórák egyelőre megoldhatatlanok.

MN
2017. 12. 29. 14:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kezdődik meg a tanítás január első hetében a polgárdi általános iskolában, amelynek tetőszerkezetét megrongálta a viharos erejű szél – közölte a település független polgármestere pénteken az MTI-vel.

Nyikos László elmondta: a tankerülettel egyeztetve az iskolavezetés úgy döntött, hogy január 3–5. között rendkívüli oktatási szünetet rendelnek el.

A polgárdi általános iskolában az oktatás három épületben zajlik, a vihar a tornacsarnokban és az azzal egybeépült iskolarészben okozott több tíz millió forintos, egyes becslések szerint a százmilliós nagyságrendet is elérő károkat – mondta.

A polgármester szerint az iskola 400 tanulójából 160 diák elhelyezését kell megoldani közel egy hónapra, amíg helyreállítják az épületet. Ezt helyben, átcsoportosításokkal és a környező egyházi intézmények által felajánlott közösségi terekben tudják megvalósítani.

A nagyobb problémát Nyikos László szerint a tornacsarnok helyzete jelenti. A diákok mindennapos testnevelésének biztosítása mellett a település egyetlen sportcsarnokaként itt zajlik a városi sportélet, itt készül fel az asztalitenisz- és a labdarúgócsapat is, és egyelőre kérdéses, mikor lesz újra használható az épület.

Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a városvezetéssel együttműködve szakembereket küldenek a helyszínre, akik a további károk megelőzése érdekében megkezdik a megmaradt tetőszerkezet megerősítését.

Az iskola honlapján Kárpátiné Frank Éva Lilla iskolaigazgató közölte: a tanítási szünet idejére, igény esetén, az iskola egyik sértetlenül maradt épületében 6.30 és 17 óra között felügyeletet biztosítanak a diákoknak, a kiesett tanítási napokat a tanév második félévében szombatonként pótolják majd.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András közösségi oldalán jelentette be, hogy a város legalább ötmillió forinttal támogatja a megsérült iskolaépület helyreállítását.

Fejér megyében Polgárdi mellett Gánton és Székesfehérváron is komoly károkat okozott a vihar. Farkas-Bozsik Gábor, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: csütörtök este Gánton egy családi házra dőlt egy húszméteres fenyőfa.

A szóvivő közölte: péntek reggel az erős szél kettétörte a székesfehérvári Városház téren felállított karácsonyfát is, amely az adventi díszletekre dőlt. A székesfehérvári önkormányzat tájékoztatása szerint a kidőlt 18 méteres fenyőfa összetörte a kisvonatot tároló házikót és megrongálta a díszleteket is.

A katasztrófavédelem és a helyi városgondnokság által feldarabolt fát szociális tűzifaként hasznosítják – tették hozzá.

Megkezdődött a polgárdi iskola helyreállítása – közölte a Klebelsberg Központ

Mint írják, a Székesfehérvári Tankerületi Központ azonnal megkezdte a csütörtök délutáni viharban megsérült polgárdi iskolában a kárelhárítási és helyreállítási munkálatokat. A vihar következtében a tornaterem teteje súlyosan megrongálódott, az épület teljesen beázott, illetve a szomszédos iskolaépület tetőszerkezete is komolyan megsérült.

Az intézmény áramtalanítása megtörtént, a szakemberek jelenleg is dolgoznak a balesetveszélyessé vált szerkezeti elemek megerősítésén, illetve az elektromos hálózat szakaszolásán, hogy a fűtést be lehessen indítani.

Az iskolában rendkívüli szünetet rendelt el az intézményvezető a jövő hétre – nyugtázza a közlemény, majd hozzáfűzik, hogy a tankerületi központ és az iskola a rendkívüli szünet alatt is biztosítja a tanulók felügyeletét, amennyiben ezt a szülők igénylik. A fenntartó – együttműködve Polgárdi és Székesfehérvár önkormányzatával – mindent megtesz azért, hogy a lehető leghamarabb, biztonságos körülmények között újraindulhasson a tanítás az intézményben, a szakemberek a hétvégén is folyamatosan dolgoznak az épületek helyreállításán – hangsúlyozza a közlemény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.