Az LMP-s Ikotity István kilép a „fideszes arroganciával vezetett” albizottságból

Vita és megoldások helyett a kormánypropagandának ad teret a Női Méltóságért nevű testület – indokolt a képviselő.

MN
2017. 12. 15. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy az várható volt, a Fidesz által az LMP javaslata ellenében a női méltóságért létrehozott albizottság a valódi vita és közös megoldások keresése helyett egy fideszes arroganciával vezetett, kormánypropagandának teret adó, súlytalan albizottság lett – írta közleményében Ikotity István. „Az albizottság fideszes elnöke, Dunai Mónika többszöri kérésem ellenére sem egyeztetett velem, és nem volt hajlandó összehívni az albizottság ülését az isztambuli egyezmény ügyében. Ezért a továbbiakban semmi értelmét nem látom annak, hogy az albizottság alelnöke és tagja maradjak” – indokolta a képviselő részletesen, mi vezetett a döntéséhez. A politikus december 15-ei nappal lép az albizottságból.

Ismert, Magyarország 2014 márciusában írta alá az Európa Tanács isztambuli egyezmény néven emlegetett egyezményét a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról, de annak a magyar jogrendbe emelésére mostanáig nem került sor.

A közleményben Ikotity felidézte: az LMP még 2014-ben javasolta, hogy az Országgyűlés hozzon létre egy női esélyegyenlőséggel foglalkozó eseti bizottságot. A paritásos bizottság egy éven keresztül szakértők bevonásával dolgozott volna egy közös javaslatcsomagon. A kormány ehelyett egy súlytalan albizottságot hozott létre, amelynek munkájában csak a kulturális bizottság tagjai vehettek részt.

„Az albizottság fideszes vezetője önkényesen, egyeztetés nélkül, az előzetes munkatervet figyelmen kívül hagyva vezette az albizottságot, kerülve a Fidesz számára kínos témák napirendre vételét, mint a nők politikai részvétele vagy az isztambuli egyezmény. A mostani ülésszakban már egyetlen ülésre sem került sor, többszöri kérésem ellenére” – írta a képviselő. Így zárta közleményét: „A nemrég még nemzeti együttműködést hirdető, valójában nyers erőpolitikát folytató Fidesz semmilyen együttműködésre nem képes, az értelmes vita, párbeszéd minden lehetőségét szabotálja. Az LMP szerint nagyon fontos lett volna egy kifejezetten női kérdésekkel foglalkozó, érdemi javaslattevő munkát végző hely a parlamentben, de erre a Fidesz miatt nem volt lehetőség.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.