Baloldali megegyezés: külön listák, Karácsony közös jelölt

A Párbeszéd társelnöke egyik párt listáján sem lesz rajta.

Katona Mariann
2017. 12. 19. 18:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külön listával vág neki az MSZP és a Demokratikus Koalíció is a tavaszi választásnak, de mindkét párt támogatja, hogy Karácsony Gergely legyen a közös miniszterelnök-jelölt – úgy tudjuk, a lapunk által már ismertetett forgatókönyvben egyeztek meg végül ma a baloldalon. A megállapodás szerint Karácsony Gergely így nem szerepelne egyetlen listán sem – az Országgyűlésbe „egyszerű képviselőként” úgysem akar beülni –, de a kampány arca lenne. Abban is sikerült végül egyezségre jutniuk, hogy a 106 egyéni választókerületet hogyan osszák fel egymás között, vagyis melyik körzetben ki induljon.

Ezt az elképzelést a két párt tárgyalódelegációja már lényegében elfogadta, szerda délelőtt pedig az MSZP és a DK elnöksége is napirendjére veszi. A végleges döntéshez ugyanis ezeknek a testületeknek a jóváhagyása is kell.

A két párt érdemben október eleje óta tárgyal, mióta Botka László visszalépett az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjáról, ám konszenzus nem volt. A megegyezést végül Karácsony Gergely megjelenése idézte elő. A mostani egyezség egyébként azt jelenti, hogy a szocialistáknak és Gyurcsány Ferencéknek is kellett engedniük. Az MSZP ugyanis korábban ragaszkodott volna a közös listához, ebből kellett hátralépnie, a DK pedig nem akart közös miniszterelnök-jelöltet, ők ebben a kérdésben adták fel az eddigi álláspontjukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.