Botka László: Csapdahelyzetbe kerültem

Médiahadjáratot folytatott ellene a Fidesz, és ehhez baloldali politikusok is szolgáltatták a muníciót – mondta a politikus.

MN
2017. 12. 22. 13:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Több dolgot rosszul mértem fel, nem gondoltam, hogy az ellenzéki pártvezetők csak frakciót akarnak, nem kormányváltást” – fogalmazott Botka László szegedi polgármester, az MSZP korábbi miniszterelnök-jelöltje a Szegedi Tükörnek adott interjújában.

„A jelöltséget azért vállaltam, mert úgy éreztem, hogy felelős demokrataként és hazafiként nemcsak beszélnem, de tennem is kell az Orbán-rendszer leváltásáért” – mondta a politikus.

Hozzátette, hogy a társadalmi igazságosságot, az óriási vagyoni egyenlőtlenségek csökkentését középpontba helyező programot és valódi választási stratégiát ajánlott az ellenzéki pártok vezetőinek. „Lemondásom előtti utolsó javaslatom a listás helyek felét adta volna a többi demokratikus ellenzéki pártnak. Engem ugyanis nem a pártvezetők parlamenti helye, hanem az ország állapota érdekelt, nem túlélni akartam, hanem nyerni” – jelentette ki.

Botka László azt mondta, nem tudta, hogy a Fidesz „milyen mélyen van jelen az ellenzéki pártok életében, mennyire irányítja őket”.

„Még nem tettem, de most kimondom: miniszterelnök-jelöltté történt megválasztásom után egész nyáron elképesztő médiahadjáratot folytatott ellenem a Fidesz. És ehhez sokszor baloldali politikusok szolgáltatták a muníciót. Csapdahelyzetbe kerültem: ha beszélek erről, azzal még nehezebbé teszem az ellenzéki összefogást, és a kormányváltást akaró választók a »marakodó ellenzék« médiaképével találkoznak. Végül, amikor a kormánypárti-ellenzéki összefogást már csúcsra járatták az ellehetetlenítésem érdekében, nem volt tovább maradásom” – közölte.

Szavai szerint a felelőssége nagyobb, mint eddig bármikor, mivel ebben a helyzetben, ebben az országban kell Szegedet megőrizni „a szolidaritás és demokrácia szigetének”. „Egy egyre borúsabb tengeren maradtunk világítótorony” – fogalmazott.

Úgy véli, az Orbán-rendszer a legnagyobb károkat azzal okozza, hogy teljesen átalakítja a társadalmi normákat, és megszünteti a törvénytiszteletet mint erényt. Szerinte lassan egy nemzedék nő fel, amely azt látja, hogy nem érdemes szorgalmasnak, becsületesnek lenni, mert a sikeresség csak a kapcsolatokon múlik. „Ki kinek a rokona, ismerőse, ki van velünk vagy ellenünk: a Fidesz világában csak ez számít. Miközben az elmúlt hét évben létrejött egy új gazdasági elit, amely európai szinten él, az ország többsége leszakadt vagy lecsúszóban van” – fűzte hozzá.

Botka László október elején jelentette be lemondását. „Hibáztam, mert nem gondoltam volna, hogy a Fidesz minden eszközzel megakadályozza a demokratikus erők összefogását” – fogalmazott akkor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.