Busszal, vonattal megy a szilveszteri buliba? Erre figyeljen!

Sűrített járatokkal készül a BKK és a MÁV is az év utolsó napjára, összegyűjtöttük a legfontosabb közlekedési változásokat.

MN
2017. 12. 31. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változik a közösségi közlekedési rend az év utolsó napján: szilveszteréjjel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) sűríti az éjszakai járatokat, a MÁV pedig több kocsival indítja az intercityvonatokat – írja az MTI.

Szilveszteréjszaka az előző évektől eltérően a 2-es, a 3-as és a 4-es metró utolsó szerelvénye éjjel 1 órakor indul a végállomásokról, a belvárosi megállókban körülbelül negyed 2-kor lehet még felszállni rájuk.

Emellett lényegesen sűrűbben közlekednek az éjszakai járatok, néhány vonalon csuklós autóbusszal. Egész éjjel 3–5 percenként jár a 4-es és a 6-os villamos. A szokásos menetrendjükhöz képest kétszer-háromszor sűrűbben indulnak a belvárost elérő 907-es, 908-as, 909-es, 914/914A, 922-es, 923-as, 931-es, 941-es, 950/950A, 956-os, 960-as, 973-as, 979/979A és 990-es éjszakai buszok, az éjszakánként egyébként néhányszor induló 916-os, 934-es és 940-es járatok pedig egész éjszaka közlekednek.

Január 1-jén a vasárnapi, 2-án pedig az iskolaszünetben érvényes menetrend szerint közlekednek a járatok. 3-ától viszont a 3-as metró felújítása miatti járatpótlás visszatér az adventi időszak előtt „megszokott kerékvágásba”. Így munkanapokon este fél kilenctől ismét pótlóbuszok szállítják az utasokat a teljes vonalon, ahogyan minden hétvégén. 

A MÁV az ünnepek alatt pluszkocsikat is kapcsol az intercityvonatokhoz. December 31-én, szilveszterkor az ünnepnapi, január 1-jén a vasárnapi ütem szerint közlekednek a vonatok, január 2-án, kedden viszont már a munkanapokon megszokott módon zajlik a vasúti közlekedés.

Ünnepi menetrenddel készült a Volán is, december 25. és január 1. között ugyanis több  vonalon módosul a járatok rendje; jó észben tartani, hogy a Volán-buszok menetrend szerinti utolsó óévi, illetve az első új évi helyközi járatai általában nem közlekednek.

Jobb a helyzet Miskolcon, ahol szilveszteréjszaka egyes viszonylatokon többletjáratokat indítanak; Debrecenben a főtéri rendezvény után indulnak éjszakai járatok, Győrben pedig egyes vonalakon ingyen igénybe vehető éjszakai különbuszok járnak.

Az óévbúcsúztatóra az utolsó pillanatokban bevásárlóknak fontos információ: a nagy bevásárlóközpontokat is érintő autóbuszok az áruházak ünnepi zárásához igazodnak, így 17-18 óra után már nem állnak meg e megállókban.

Az autósoknak is érdemes figyelniük: bár az ünnepi időszakban ingyen parkolhattak, január 2-án reggel nyolc órától újra fizetős lesz a parkolás Budapesten és a nagyvárosokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.