Decsre is megérkezett karácsony előtt a „Tetovált Angyal”

Devizakárosult családokhoz juttatta el az adományokat a szekszárdi piercer. Videóriport.

Máté Péter
2017. 12. 24. 6:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „Tetovált Angyal” – sokan csak így emlegetik a 26 éves szekszárdi férfit, aki rászoruló családoknak szervezett karácsonyi adománygyűjtést. Nagy Bence a kezdeményezést Facebookon tette közzé, kiválasztotta és felkereste a családokat, később pedig sokan csatlakoztak az akcióhoz: rengetegen küldtek élelmiszert, ruhákat, játékokat, még kályha és tűzifa is érkezett.

Az ünnepek közeledtével a férfi hozzálátott az adományok kiszállításához, két családhoz pedig mi is elkísértük. A Magyar Nemzet munkatársai 120 ezer forint értékben küldtek tartós élelmiszert – a segítő szándékot jól példázza, hogy egy ismeretlen hölgy még a szupermarketben is hozzájárult a gyűjtéshez, miután a bevásárlást intéző kollégánktól megkérdezte, miért tornyosul ennyi minden a bevásárlókocsikban.

A gépkezelőként és „piercerként” dolgozó férfival szekszárdi otthonánál találkoztunk, a ház több helyiségébe alig lehetett beférni a rengeteg adománytól.

– Kiskoromban mi is szegényes körülmények között éltünk, és nekünk is gyűjtöttek adományokat, ami óriási örömet okozott. Ezt szeretném valahogy viszonozni – idézte fel. A családokon kívül gyermekotthonba, idősek otthonába és anyaotthonba is visz az adományokból.

A két család, akikhez ellátogattunk, a körülbelül négyezer főt számláló Tolna megyei nagyközségben, Decsen, csaknem egymás szomszédságában lakik. Mindkét házaspár négy gyermeket nevel, és hasonló okok miatt kerültek nehéz helyzetbe.

– Bedőlt a lakáshitelünk. Mivel nem tudtuk fizetni, el akarta vinni a bank a házunkat. Próbáltunk intézkedni, hogy ne, viszont nem mertünk bennmaradni. Mert, ugye, ha holnapután kiraknak, tél kellős közepén, akkor az nagy probléma lett volna. Így elkerültünk albérletbe, ez most már a negyedik-ötödik albérletünk – mondta utunk első decsi állomásán a fiatal édesanya. Azt remélik, hogy maradhatnak, ha pedig lesz rá lehetőségük, meg is vennék majd a házat. – De hát ez még a távoli jövő – jegyezte meg, miközben eleven kisgyermekei a Bencétől kapott játékokkal voltak elfoglalva.

A másik házban az édesapát is otthon találtuk. Karjában tartva legfiatalabb gyermekét, a csupán két hónapos Hannát, elmesélte, hogy nagyon jól érzik magukat Decsen: bár már néhányszor elköltöztek, végül mindig visszatértek. 

– Hónap végén már sehogy sem jöttünk ki anyagilag. Hiába igyekszünk spórolni, itt meghúzni, ott szorítani, nem lehet, mert akkor meg csak halmozódik, vagy éppen a villanyszámla, vagy éppen a vízcsekk. Tehát ez már nem mehet így tovább – fogalmazott.

Felesége arról is beszélt, hogy az utóbbi években sok embernek segítettek, de bedőlt a devizahitelük. – Próbáltunk mindenkin segíteni, de amikor mi voltunk bajban, akkor rajtunk nem segített senki.

– Bencét (a tetovált angyalt) áldott jó embernek tartom. Bepottyant ide, azt se tudja, ki fia-borja vagyunk, és egyből azt mondta, hogy jön, és ahogy tud, segít. Most van itt harmadjára, le a kalappal előtte – fűzte hozzá az édesanya.

A szekszárdi férfi nem csak élelmiszereket és háztartási kellékeket vitt a családoknak, például távirányítós autóval, játékmozdonnyal és gyurmával is meglepte a gyerekeket. Egyikük, egy 11 éves kislány elmesélte nekünk, hogy a Mikulás is járt náluk. Nem tudja, volt-e segítője: édesanyja elment értük az iskolába, és mire hazaértek, valahogy bejutott a házba.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Bence segített a rászorulókon: idén elvitt egy családot Siófokra nyaralni. Következő, a karácsonyihoz hasonló kezdeményezését húsvét környékén szeretné meghirdetni – mint mondta, édesapja is sokat segített másoknak, ő pedig követni szeretné a példáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.