Disznóvágás és gyerekpezsgő: újra polgármestert választ Őcsény

A választási névjegyzékében 2045-en szerepelnek, de csak azok szavazhatnak, akik már 2014-ben is voksoltak.

Vég Márton
2017. 12. 17. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt kampánytéma a menekültügy – ezt mondta lapunknak Fülöp János, Őcsény szeptember 27-én lemondott polgármestere, aki a vasárnapi időközi polgármester-választáson újra megméreti magát. A Tolna megyei faluban négy független jelölt indul a polgármesteri posztért: Csapai János, Fülöp János (ismét), Guzsván István és Kozma Zoltánné, aki jelenleg ügyvezető alpolgármesterként áll a település élén. Fülöp János szerint már nem sokáig. „Biztos, hogy nyerni fogok. Reggel hatkor már elmegyek szavazni, utána pedig disznóvágás lesz. Nem iszom alkoholt, de talán egy gyerekpezsgőt kibontunk a nap végén” – magyarázta Fülöp János.

Őcsény választási névjegyzékében 2045-en szerepelnek, de csak azok szavazhatnak, akik már 2014-ben is voksoltak. Fülöp János szerint nem valószínű, hogy a választási részvétel eléri majd az 50 százalékot. 2014-ben 1100-an szavaztak, és Fülöp kétharmados fölénnyel győzött, pedig akkor fideszes ellenfele is volt. Most nyíltan egyik párt sem állt be a független jelöltek mögé.

Ami országos szinten elképzelhetetlen, az Őcsényben megtörtént: a kampány során a négy jelölt 60-80 ember előtt egyenként 15 perces bemutatkozó és programbeszédet mondott. Egy kis faluhoz képest tehát elég mozgalmas kampány volt Őcsényben, például a helyi választási bizottság döntése szerint Kozma Zoltánné tiltott kampánytevékenységet is folytatott. Fülöp János szerint volt némi lejárató kampány is, amikor fő riválisa az ő végkielégítésének összegét hozta nyilvánosságra. „Az biztos, hogy új alpolgármestere lesz Őcsénynek, mert nem ülök vele többet egy asztalnál” – fogalmazott.

A településen még szeptember végén tartottak falugyűlést Kozma Zoltánné szervezésében, mert egy panziós menekültcsaládokat szállásolt volna el néhány napra, de a lakosság egy része ezt erősen ellenezte, majd ismeretlenek kiszúrták a vállalkozó autójának kerekeit. A szekszárdi rendőrkapitányság rongálás vétség elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Fülöp kezdeményezte a képviselő-testület feloszlatását, erre azonban a hattagú testületből négyen nemmel szavaztak.

Orbán Viktor kormányfő semmi kivetnivalót nem talált a panzióst ért atrocitáshoz vezető esetben. „Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket” – vélte a miniszterelnök. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig határozottan nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a kormány két éve tartó kampánya tüzelte volna fel az őcsényi embereket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.