Egyre több adatot kér rólunk a kormány a Facebooktól

A friss jelentés szerint a kabinet 234 esetben összesen 390 felhasználó adatait kérte ki.

MN
2017. 12. 19. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a tavalyi év második felében világszerte összesen 64 279 kormányzati adatkérés érkezett a Facebookhoz, az idei év első felében 78 890 – derül ki a közösségi oldal átláthatósági jelentéséből, amelyet a Hír TV honlapja idéz.

A magyar kormány egy éve 230 felhasználói fiókkal kapcsolatban kért adatokat a Facebooktól, fél éve 216 felhasználóról érdeklődtek. A friss jelentés szerint a kabinet 234 esetben összesen 390 felhasználó adatait kérte ki.

A Facebook szerint a kiadott információ vonatkozhat a felhasználóra, annak IP-cím szerinti tartózkodási helyére, illetőleg tartalmazhatja az általa küldött vagy fogadott üzeneteket is. A Facebook ugyanakkor azt hangsúlyozza, mindig megvizsgálják, hogy mennyire jogos a kormányzati érdeklődés. Ezt most az esetek 54,50 százalékában találták így.

Négy alkalommal sürgősségi adatkéréssel élt valamely állami hatóság, ezek 30 felhasználót érintettek. A Facebook a négyből csupán az egyik kérvényt ítélte jogosnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.