Egyre többen akarnak petárdamentes övezeteket

Az állatok védelme érdekében mértékletességet kérnek a pirotechnikai eszközök használatakor civilek és politikusok.

MN
2017. 12. 28. 12:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kutyáikkal együtt álltak ki a szilveszteri petárdázás ellen, a pirotechnikai eszközök mérsékelt használata mellett a Magyar Liberális Párt tagjai. Sermer Ádám, a párt elnökhelyettese és Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője is petárdamentes övezetek létrehozását javasolta. Az ügyvivő szerint ily módon olyan netes térkép jöhetne létre, amelyen bárki bejelölheti, ha kutyája érzékeny az ilyen hangokra, és ezekben a zónákban szigorúbbak lennének az ellenőrzések.

A politikus kiemelte:

a Magyarországon élő 2,5 millió kutya jelentős hányadának még nincs csipje, noha annak segítségével percek alatt meg lehet találni az elszökött állat tulajdonosát.

Szabadai Viktor, a párt budapesti választmányának elnöke pedig azt közölte: fenntartják azon javaslatukat, hogy állatvédelmi pontokat kell létrehozni. Ez azt jelenti, hogy a főváros minden kerületében az önkormányzati infrastruktúrát használva működhetnének állatmentő civil szervezetek, és ezekre a pontokra például a talált kutyákat is be lehetne vinni – fejtette ki.

Több állatvédő szervezet is hallatta már a hangját az ügyben. Az Orpheus Állatvédő Egyesület korábbi közleményében szintén petárdastopra szólított fel, mivel a pirotechnikai eszközök hang- és fényhatása a háziállatoknál „sokkos pánikot” idézhet elő, a rémült állat pedig félelmében elszökhet, sőt akár támadhat is.

A Petárdastop kezdeményezés szervezői jelezték, figyelemfelhívásképpen

péntek délután kutyáikkal és mécsesekkel vonulnak Budapesten a Feneketlen-tótól a Szabadság hídon át a Vigadóig.

Az állatvédők képviselői idén is tanácsokkal látták el a háziállatok, főként a legveszélyeztetettebb kutyák gazdáit. Az egyik legfontosabb ezek közül: legyen a kutyában – és a cicában – az állatorvosnál regisztrált mikrocsip, hogy ha elveszne az állat, a gazdát gyorsan meg tudják találni. Sokat segíthet a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörv is. Javasolták azt is, hogy a baj megelőzése érdekében december 30-a és január 2-a között a kijelölt sétáltatóhelyeken is fokozott óvatossággal, pórázon sétáltassuk kutyánkat. Otthon pedig biztosítsunk kedvencünknek az utcai hangoktól minél elszigeteltebb helyet, a lakásban a függönyt húzzuk el, vagy a redőnyt eresszük le. Nyugtatószert csak végső esetben ajánlanak.

Ha mégis megtörténne a baj, s elveszne kedvencünk, azonnal kezdjük el keresni a menhelyeken, erre létesített netes oldalakon, nem utolsósorban pedig a környéken.

Tűzijátékot, illetőleg másféle szilveszteri pirotechnikai eszközt az egész évben működő árusítóhelyeken kívül országszerte csaknem hétszáz ponton lehet mától vásárolni.

Az Országos Rendőr-főkapitányság és a katasztrófavédelem illetékes vezetői szerdán részletes tájékoztatót tartottak arról, mit tehetünk és mit nem a pirotechnikai eszközökkel. Eszerint az úgynevezett hármas kategóriájú pirotechnikai eszközöket árusítani december 28-ától 31-éig, felhasználni pedig kizárólag december 31-e 18 órától január 1-je 6 óráig lehet.

A pirotechnikai termékek veszélyesség alapján négy kategóriába sorolhatók: az első két osztályba tartozókat egész évben lehet forgalmazni, a negyedik szintűeket csak képzett szakemberek birtokolhatják. Az év utolsó napjaiban hatósági engedéllyel a harmadik osztályba tartozókat korlátozott mennyiségben, három kilogramm hatóanyag-tartalomig lehet magánszemélyeknek eladni. A hivatalos árusoknak engedélyüket jól látható helyre kell kihelyezniük, termékeiknek pedig rendelkezniük kell az F3 jelölést tartalmazó tanúsítási számmal, valamint közérthető magyar nyelvű használati utasítással.

A petárda használata tilos, sőt már birtoklása is szabálysértésnek számít, és 150 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható.

Szerda reggelig 227 ember ellen indult pirotechnikai termékkel kapcsolatos eljárás.

Felhívták a figyelmet arra is, az illegális árusok termékei veszélyesek lehetnek. A legális árusítókat a hatóság folyamatosan ellenőrzi, vizsgálhatják a szükséges oltókészülékeket, a tárolási körülményeket és a mennyiségi korlátok betartását. Szilveszteri pirotechnikai eszközt csak 18 éven felüliek vásárolhatnak. 

Hangsúlyozták azt is,

a pirotechnikai eszközöket a használat előtt ellenőrizni kell – különös tekintettel a sérült csomagolásra, átázásra –, a helyszínt pedig gondosan kell megválasztani: a lövés irányában nem lehet faág, erkély, villanypózna.

Elhangzott az is, minden pirotechnikai eszköz veszélyes, ha szabálytalanul használják. Az ilyen kellékek a leggyakrabban a kéz sérüléseit okozzák, a balesetek nemritkán amputációval végződnek. Gyakoriak a fejet, arcot, szemet érő balesetek is. A mentők az év utolsó napjára megerősített szolgálattal készülnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.