Eurostat: A magyarok harmada nélkülöz

A lakosság 32 százalékát sújtják anyagi és szociális nehézségek a nemzetközi vizsgálat szerint. A KSH ennél derűlátóbb.

MN
2017. 12. 14. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok Európa szegényei közé tartoznak – derül ki az Eurostat tavalyi adatokat összegző jelentéséből.

A lakosság harmada nélkülöz valamilyen formában, és ez még mindig jobb, mint a 2014-ös helyzet, amikor európai összegzés szerint 42 százalékunk élt szegénységben.

Nálunk rosszabbul csak Romániában (50 százalék), Bulgáriában (48 százalék) és Görögországban (36 százalék) élnek, írja a felmérés eredményeit idéző és a KSH értékeivel összegző 24.hu.

Az Eurostat több értékelési pont alapján dönti el, hogy ki számít valamilyen szempontból nélkülözőnek. Ha a felsorolt javak és szolgáltatások közül valaki ötöt nem engedhet meg magának, az már a csoport tagjának számíthat:

Év eleji jelentésében a KSH ennél sokkal optimistább képet nyújtott a hazai helyzetről, elemzésük szerint tavaly a magyar lakosság 4,5 százaléka (400 ezer fő) volt súlyosan deprivált, ami 1,7 százalékponttal kevesebb a 2015-ben mért adatnál.

A különbség abból is adódhat, hogy a KSH más szempontokat vesz figyelembe, mint az Eurostat, a rendszeres kikapcsolódás lehetőségét például nem is említi a magyar statisztikai hivatal. Az KSH szerint a súlyosan nélkülözőket a következők jellemzik:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.