Fabiny Tamás: A sötétség újra és újra terjed a történelemben

A világ világosságát ugyanakkor nem lehet eloltani, és a hívő emberek maguk is e fény hordozói – mondta.

MTI
2017. 12. 26. 11:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fabiny Tamás kiemelte: miközben a betlehemi pásztorokat „körülragyogta az Úr dicsősége”, Heródes „már forralta szörnyű tervét” a betlehemi gyermekek meggyilkolására.

A karácsonyi fény mellett ma is ott van az árnyék, hiszen a Közel-Keleten csak kevesen mernek ünnepelni. „Nekünk értük is kell imádkoznunk: a mai betlehemiekért, kisdedekért és idősebbekért, palesztinokért, zsidókért, keresztényekért és más vallásúakért” – mondta az evangélikus püspök.

Fabiny Tamás szólt arról is, hogy december 26-a nemcsak karácsony ünnepe, hanem az első keresztény vértanúé, Istváné is, aki vértanúhalála előtt ugyanazokkal a szavakkal imádkozott gyilkosaiért, mint Jézus a kereszten. Hozzátette: tudja, mennyire nehéz, mégis imádkozni kell az üldözőkért is, hiszen Jézus és István is erre tanít. Felidézte: István gyilkosai Saul lábához rakták le ruhájukat, míg kövezték őt. Talán ha nem imádkozott volna István az üldözőiért, Saulból sem lett volna Pál.

„A sötétség újra és újra terjed a történelemben, mert a világosság ugyan világított, de a sötétség nem akarta befogadni.” Ugyanakkor a világ világosságát nem lehet eloltani, és a hívő emberek maguk is e fény hordozói – mondta Fabiny Tamás.

Az istentisztelet úrvacsoraosztással fejeződött be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.