Félmillió forintra bírságolták az Echo TV-t

Mészáros Lőrinc tévéje a médiatanács szerint gyűlöletkeltő műsort sugárzott.

MTI
2017. 12. 21. 15:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félmillió forintos bírságot szabott ki az Echo TV médiaszolgáltatójára a csatorna egyik szeptember végi műsora miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsa – áll a szervezet közleményében. Mint írják, állampolgári bejelentések alapján járt el a testület az Informátor című műsor egyik adása miatt, amelyben a magyarországi iszlám közösség bemutatásakor a meghívott szakértők bűncselekményekkel vádoltak meg civil szervezeteket, és a műsor készítői a vádaktól nem határolódtak el. Az adás a menedékjogi programokat működtető hazai civil szervezeteket a társadalomra veszélyes, normasértő csoportként mutatta be, tagjaikat szabadon likvidálható háborús bűnösöknek, illetve hazaárulóknak nevezte. (Az Echo TV Orbán Viktor miniszterelnök jó barátjának, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesternek a tulajdonában van.)

A közlemény szerint a testület az esetet súlyos jogsértésnek, gyűlöletkeltő tartalomnak minősítette, és a médiaszolgáltatót a káros médiatartalom online változatának haladéktalan eltávolítására, valamint a médiatanács döntéséről szóló közlemény közzétételére is kötelezte. A csatorna a közleményt honlapjának nyitóoldalán a határozat jogerőre emelkedésétől számított három napon belül köteles úgy közzétenni, hogy a honlap megnyitásakor a teljes információ olvasható legyen a közzétételtől számított hét napig folyamatosan.

Jelezve, hogy a döntéssel szemben jogorvoslat kérhető, azt hangsúlyozták: a médiatanács a jogkövetkezmények kiszabásakor minden esetben egyedileg mérlegeli az ügy összes körülményét, és a fokozatosság, az arányosság és az ismételtség figyelembevételével állapítja meg a konkrét szankciókat. Tudatták azt is: nem indít eljárást a testület a TV2 november 21-i Appra, magyar! – A gondolatshow című adása miatt, amelyben a gyermekbántalmazás elfogadhatóságával kapcsolatban tettek fel kérdést a nézőknek.

Az állampolgári bejelentések nyomán induló vizsgálat nem igazolta, hogy a műsorszám a gyerekbántalmazást jogszerű és társadalmilag elfogadható magatartásként mutatta volna be. A műsor a megjelenő humor ellenére nem bagatellizálta a problémát, minden testi fenyítést ellenzett, valamint a készítői a szereplők kijelentéseit is rendre ellenpontozták. A közlemény szerint a vizsgálat azt is megállapította, hogy a médiaszolgáltató megfelelő – 12 éven aluliaknak nem ajánlott – korhatár-kategóriába sorolta a programot, amelyben nem szerepelt a kiskorúak személyiségfejlődését súlyosan károsító tartalom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.