Fenyegető antiszemita levelet kapott több kanadai zsinagóga

A rendőrség vizsgálatot indított a gyűlölet-bűncselekmények ügyében.

MTI
2017. 12. 20. 10:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Toronto, Montreal, Hamilton, Kingston és Edmonton összesen kilenc zsinagógája kapott a hétvégén egyenlevelet, amelyben szerepel az a mondat, hogy „Pusztulniuk kell a zsidóknak!”, valamint egy vérző Dávid-csillagba rajzolt horogkereszt. Szerda este fejeződik be a hanuka nyolcnapos zsidó ünnep.

Julian Lewin, a montreali Shaare Zedek-zsinagóga igazgatója a kanadai rádiónak nyilatkozva azt mondta: „félelmet keltő és nyilvánvalóan gyűlölködő a levél”. Michael Mostyn, a B’nai B’rith zsidó világszervezet kanadai csoportjának igazgatója pedig közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi években rohamosan nőtt az antiszemita cselekedetek száma az országban: egyebek mellett számos közintézményre rajzoltak horogkeresztet, illetve egyre elterjedtebb a holokauszt tagadása. A most elküldött levelek „a nácik propagandáját” idézik fel. „Összehangolt támadási kísérlet volt a zsidók ellen az ünnep idején” – olvasható a közleményben.

A kanadai rendőrség arra figyelmeztetett: elképzelhető, hogy további zsidó intézmények kapnak hasonló levelet.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a levelekkel kapcsolatban támogatásáról biztosította a kanadai zsidó közösséget egy Twitter-üzenetében. Leszögezte, hogy az ország „nem tűri el a gyűlölködő, antiszemita megnyilvánulásokat”.

A B’nai B’rith Canada statisztikája szerint tavaly rekordszámú – 1728 – antiszemita incidens történt az országban, 26 százalékkal több, mint az előző évben. A 2014. év is az addigi legsúlyosabb volt 1627 esettel. A szervezet szerint az ilyen cselekedetek növekedésének oka az antiszemita gondolatok terjedése a közösségi médiában, illetve a diákok körében és bizonyos arab újságok Izrael-ellenessége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.