Havas Henrik magára hagyta Vona Gábort

Az újságíró a kormánypárti médiát okolta, a Jobbik elnöke pedig politikai terrorizmusról beszélt.

Katona Mariann
2017. 12. 06. 10:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondta Havas Henrik a saját könyvének bemutatóját. Arról a kötetről van szó, amelyet Vona Gáborról, a Jobbik elnökéről írt Vona Gábor – Újratervezés címmel. Csak szerda reggel derült ki, hogy hiába hívtak meg újságírókat a rendezvényre, a szerző nem ült végül ott a politikus mellett.

Havas Henrik azzal indokolta a távolmaradását, hogy

„a kormánypárti média politikai eseményt kreált egy egyszerű könyvbemutatóból, és kihasználta”.

A szerző szerint ráadásul anélkül tették mindezt, hogy elolvasták volna a könyvet.

Ismert, Havas Henriket épp a napokban vádolta meg egy egykori valóságshow-szereplő – Baukó Éva –, hogy korábban szexuálisan zaklatta.

Vona Gábor az így féloldalasra sikerült bemutatón sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. Azt hangsúlyozta, hogy ez az egész nem Havas Henrikről szól, inkább a Jobbik elleni támadás. Megfogalmazása szerint ami most történik, az „politikai terrorizmus”, vagyis a lényege, hogy mindenki féljen. „Vona Gáborról könyvet írsz? Akár lehetsz Havas Henrik is, lényegében kicsinálunk” – értékelte a helyzetet. Pedig – mint mondta – az újságíró, televíziós műsorvezető nem Jobbik-szavazó, csak írt egy könyvet.

„Havas Henriket legalább Baukó Évával vádolták meg, engem viszont Terry Blackkel”

– jegyezte meg némileg viccesen. Tapasztalata szerint a társadalom fél, ezért ha kormányra kerülnek, nem szabad elkövetniük azt a hibát, hogy „beleülnek ebbe a rendszerbe”.

A könyv megszületéséről Vona Gábor elmesélte, hogy gyorsan igent mondott a felkérésre, mert kíváncsi volt. Két külön világ találkozásaként írta le a közös munkát, és szerinte kölcsönös tisztelet alakult ki közöttük egymás iránt. Kulisszatitokként pedig elárulta, hogy volt olyan rész, amelyet ki akart húzatni, mégpedig az LMP-vel és a Momentummal kapcsolatos esetleges koalíciós terveket. Ám ez nemhogy nem sikerült neki, Havas Henrik még ezt a szándékát is beleírta a könyvbe. A cím egyébként onnan ered, hogy a politikus elmondása szerint kiválóan tájékozódik utazás közben, még a gps-nél is gyorsabban tud adott esetben újratervezni egy útvonalat. De nyilván utal a Jobbikra is, az elmúlt néhány évben lezajlott néppártosodási folyamatra.

Vona Gábor elsősorban saját pártja szavazóinak, a még bizonytalanoknak és a baloldaliaknak is ajánlotta a könyvet. A fideszes tábornak szerinte ez nem befogadható, mert a kormánypárti szavazók jelentős részénél azt látja, hogy „le van húzva a redőny”. Magyarázata szerint ők ugyanis elzárkóznak minden impulzus elől.

A Jobbik elnöke szerint egyébként habár a könyv az ő lelkét boncolgatja, érdemes lenne ezt megtenni Orbán Viktorral is. „A miniszterelnök a belső, meg nem oldott küzdelmeit szórja szét a Fidesz vezérkarában, tagságában és az egész országban” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezzel csak az baj, hogy jelen pillanatban országot vezet. A kormányfőnek egyúttal azt üzenete, hogy érdemes lenne neki is újraterveznie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.