Hosszú Katinkát választották a magyarok az év emberének

A legfontosabb hazai esemény a többség szerint a vizes vb volt – derül ki a Publicus kutatásából.

MN
2017. 12. 30. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csakúgy mint tavaly, idén is Hosszú Katinkát választották a magyarok az év emberének a Publicus Intézet új, a Vasárnapi Hírek megbízásából készült közvélemény-kutatása szerint.

A háromszoros olimpiai bajnok magyar úszót (19 százalék) nem sokkal lemaradva Orbán Viktor követi (18 százalék). A kérdésben megosztottnak tűnik a társadalom a pártos törésvonalak mentén: egyedül a Fidesz-szavazók körében végzett Orbán Viktor az első helyen, náluk Hosszú Katinka lett a második, az MSZP- és a Jobbik-szavazók, valamint a bizonytalanok körében Hosszú Katinka lett az év embere, Orbán Viktor pedig legjobb esetben is a holtversenyes második helyre volt elég.

A megkérdezettek körében kicsivel többen voltak (26 százalék), akik szerint 2017 inkább rossz év volt Magyarország számára, mint akik szerint inkább jó (21 százalék), a válaszadók fele (51 százalék) szerint pedig átlagos volt.

Emellett ugyanannyian (22 százalék) mondták, hogy 2017-ben jobb lett az anyagi helyzetük, mint ahányan azt, hogy rosszabb, a választók több mint fele (55 százalék) szerint érdemben nem változott. Egyedül a Fidesz-szavazók körében vannak többen azok, akik vastagabb pénztárcáról számoltak be, mint azok, akik vékonyabbról – a többi párt szavazói körében egyértelmű többségben vannak azok, akiknek romlott az anyagi helyzetük.

A válaszadókat a világ legfontosabb eseményeiről is kérdezték. A felmérés alapján a legtöbben

A megkérdezettek fele nem nevezett meg semmilyen eseményt.

Ugyan más-más arányban említették, ezzel megegyező volt a sorrend a Fidesz- és a Jobbik-szavazók, illetve a bizonytalan választók körében. Az MSZP-sek viszont némileg másként gondolkodnak, körükben Trump elnöki tevékenysége volt a legfontosabb esemény, majd a koreai atomfenyegetés és a menekültek Európába áramlása következett.

A legfontosabb hazai eseménynek a megkérdezettek többsége

A válaszadók közel fele (48 százalék) ebben az esetben sem említett eseményt.

Az egyes pártok szavazói másként gondolkodnak ebben a kérdésben: a Fidesz-szimpatizánsok közül legtöbben a menekülthelyzetet, némileg kevesebben a vizes vb-t (24, illetve 20 százalék), 5 százaléknyian a határra épített kerítést említették. Az MSZP-szavazók körében az első helyen a vizes vb (34 százalék) van, amit messze lemaradva a stadionépítések, és a határkerítés (6, illetve 5 százalék) követ. A jobbikosoktól is a vizes vb kapta a legtöbb említést (16 százalék), amit jócskán lemaradva a Soros-kampány (4 százalék), valamint az orosz befolyás növekedése (3 százalék) követ. 

A megkérdezettek szerint hazánk legnagyobb problémája

A menekülthelyzet a fideszes és a bizonytalan szavazók körében a legfontosabb probléma, az MSZP és a Jobbik szimpatizánsai körében a harmadik, illetve a negyedik helyre került.

A reprezentatív közvélemény-kutatást a Publicus Intézet december 8-a és 13-a között, 1005 fő megkérdezésével készítette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.