Ideiglenes tömés a fogorvosoknak ígért hárommilliós forrás

Összesen 7,6 milliárdos keretet kapnak a fogorvosi rendelők, az egyszeri támogatás azonban kevés a problémák kezeléséhez.

MN
2017. 12. 28. 17:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan megkapják a fogorvosok a hárommillió forint plusztámogatást, az erről szóló kormányhatározat és kormányrendelet csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága az MTI-vel.

Tudatták: ahogy arról a kormány korábban döntött, a háziorvosok és a védőnők után a közfinanszírozott alapellátást végző fogorvosoknak is biztosít plusztámogatást, amelynek kerete 7,6 milliárd forint.

Ez praxisonként 3 millió forintot jelent, amelyhez a jogosultak hamarosan hozzájutnak – olvasható az MTI által idézett közleményben.

A plusztámogatás kitartó lobbitevékenység eredménye. A fogorvosok már hónapok óta küzdenek a forrásért, korábban munkalassító akciót is kilátásba helyeztek, hogy felhívják a figyelmet problémás helyzetükre: az emelkedő árak mellett az OEP-finanszírozás már rég nem elég egy rendelő fenntartásához, sok szakember magánpraxisának bevételeiből pótolja ki az állami rendelő kiadási hiányait.

A helyzet romlását jelzi, hogy a 2700 meglévő körzeti fogorvosi rendelőből már csak 2400 működik üzemszerűen, a megüresedő posztokon helyettesek dolgoznak be.

A korábbi szakmai kamarai számítások szerint 28 milliárd forint hiányzik az ágazatból – ezt a hiányt az Emmi év végi kerete ugyan enyhítheti, de a praxisonként küldött egyszeri hárommillió forint legfeljebb csak ideiglenesen tömheti be a költségvetési lyukat. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.