Iránytű Intézet: A Jobbik lehet a Fidesz legfőbb kihívója

A novemberi adatok szerint a legnagyobb tartaléka Vona Gábor pártjának, valamint az LMP-nek van.

Munkatársunktól
2017. 12. 14. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választók 51 százaléka szerint a Jobbikot több szavazó támogatná egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, mint egy baloldali pártokból álló összefogást. Utóbbit mindössze a választók 36 százaléka tartja erősebbnek – derült ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet novemberi felméréséből.

A pártok táborait megvizsgálva kiderült, hogy a Jobbik szimpatizánsai mellett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az egyéb pártok, a felmérés idején még létező Együtt–Párbeszéd pártszövetség és a Fidesz–KDNP támogatói szerint is több szavazója lenne a Jobbiknak. A Demokratikus Koalíció, az MSZP, valamint az LMP szavazóinak abszolút többsége szerint ugyanakkor inkább a baloldal az erősebb. A Magyar Nemzet megbízásából készült felmérés szerint az októberben mért 30 százalék után már a választók 36 százaléka tartja a Jobbikot a Fidesz első számú kihívójának. Októberben még a megkérdezettek 26 százaléka vélte úgy, hogy a Fidesz egyeduralkodó lesz a következő években, novemberre azonban ez az arány 14 százalékra csökkent. Az MSZP-t csak az összes megkérdezett 11 százaléka tekinti a legfőbb kihívónak, míg a megkérdezettek 21 százaléka nem tudott kihívót megnevezni.

A felmérés során azt is megvizsgálták, hogy a választók melyik pártra adnák le voksukat, ha a kedvencükre nem szavazhatnának. A legnagyobb tartaléka az LMP-nek és a Jobbiknak van, a megkérdezettek 10-10 százaléka ugyanis Vona Gáborékat vagy az ökopártot említette második kedvencként. A felmérés alapján 24 százalék nem szavazna, vagy elsődleges preferenciájában bizonytalan, míg 21 százalék biztosan nem szavazna másra, mint kedvenc pártjára.

A Momentum és az Együtt–Párbeszéd szavazóinak relatív többsége LMP-s másodpreferenciával bír, körükben a Jobbik alig jelenik meg második kedvenc pártként. A DK szavazói is megosztottak a másodpreferenciát illetően, de jellemzően más baloldali vagy liberális pártokra szavaznának másodsorban. Az MSZP szavazói között viszont már megjelenik kormánypárti, jobbikos és baloldali preferencia is. A Jobbik és a Fidesz–KDNP szavazótáborában a relatív többséget azok teszik ki, akiknek nincs másodlagos preferenciájuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.