Január elsejével nő a gyed összege

A diplomásgyedet az érintettek már a gyermek kétéves koráig igénybe vehetik.

MTI
2017. 12. 28. 12:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 1-jével nő a gyermekgondozási díj, valamint a diplomásgyed összege, utóbbit az érintettek már a gyermek kétéves koráig igénybe vehetik – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-vel. A tárca a jövő évi családtámogatásokról szóló közleményében emlékeztetett arra, hogy a gyermekgondozási díj a minimálbér emelkedésének köszönhetően növekszik. A minimálbér összege jövőre 8 százalékkal, bruttó 138 000 forintra nő.

A gyed maximális összege 2018-ban eléri a bruttó 193 200 forintot, a diplomásgyed az alapképzésben részt vevő hallgatóknál 96 600, a mesterképzésben részt vevők esetében 126 350 forintra emelkedik. A közlés szerint a kormány ezenkívül egy évvel bővíti a diplomásgyed jogosultsági idejét, így az érintettek 2018-tól a gyermek kétéves koráig vehetik igénybe az ellátást.

A további változások között kitértek ara is, hogy a csecsemőgondozási díjra a vér szerinti apa 2018. január 1-jétől a korábbiakhoz képest több élethelyzetben is jogosult lehet. A 2018 januárjában esedékes csedet és gyedet a bankszámlával rendelkezők még idén megkapják, a többieknek a postások január első napjaiban kézbesítik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.