Jobban keresnek januártól a postások és a vasutasok is

Három nagy állami vállalatnál és a regionális közlekedési cégeknél is 12 százalékkal nőhet a dolgozók bére.

MTI
2017. 12. 30. 8:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januártól átlagosan 12 százalékkal nő a vasutasok, a postai alkalmazottak, a regionális közlekedési társaságoknál és a víziközmű-cégeknél dolgozók bére – közölte az MTI-vel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A tárca emlékeztet, a kormány az idén három évre szóló bérfejlesztésről döntött az NFM közvetlen vagy közvetett tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó egyes többségi állami tulajdonú gazdasági társaságoknál. Ennek eredményeként 2017 és 2019 között átlagosan 30 százalékos béremelést hajtanak végre e vállalatoknál, ami több mint 140 ezer munkavállalót érint. A 2018-as emelés mértéke átlagosan 12 százalék.

Az NFM összegzése szerint a MÁV-csoport 14,2 milliárd és a Magyar Posta Zrt. 11,4 milliárd forintos pluszkeretet kap, a regionális közlekedési központok 8,4 milliárd, a víziközmű-társaságok pedig 4,6 milliárd forintos bértámogatásra számíthatnak.

A munkavállalói oldal ennek fejében bérmegállapodásban vállalta, hogy a következő három évben nem lép fel bér jellegű igénnyel a munkáltatói oldallal szemben – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.