Jobbik: Gazdasági és demográfiai katasztrófával fenyeget az elvándorlás

Az ellenzéki párt szerint a kormány még a probléma létezését is vitatja.

MN
2017. 12. 19. 14:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik szerint gazdasági és demográfiai katasztrófával fenyeget az elvándorlás Magyarországról, a kormány viszont még a probléma létezését is vitatja – mondta az MTI tudósítása szerint Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján.

Dúró Dóra hangsúlyozta: jelenleg 600 ezer magyar dolgozik tartósan külföldön, és minden hatodik magyar gyermek külföldön születik meg.

Hozzátette: a Jobbik felháborítónak tartja, hogy a kormány az elvándorlás jelentőségét csökkenteni szeretné, illetve vitatja a probléma létezését is. Emlékeztetett: maga Orbán Viktor miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy kalandvágyból mennek el a fiatalok, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pedig úgy nyilatkozott, hogy a jelenség az egységes európai munkaerőpiac mozgása, így nincs vele teendő.

A Jobbik szerint azonban nem erről van szó, senki nem kalandvágyból szakad el a családjától, és kényszerül arra, hogy távol töltse a karácsonyt – mondta Dúró Dóra.

Közölte: a Jobbik az elvándorlás mérséklését hosszú távon a béruniós kezdeményezése megvalósulásával tudná elképzelni. „Azt szeretnénk, hogy egyenlő munkáért egyenlő bér járjon az Európai Unióban, így az elvándorlás legfőbb okát meg tudnánk szüntetni” – tette hozzá.

Elmondta: kormányra kerülve a Jobbik otthonteremtési programot is indítana, mert a lakhatás költségei olyan magasak lettek, hogy a magyar fizetésekből nehéz kigazdálkodni.

Jelezte: a Jobbik csakúgy, mint a határon túli magyarokat, a külföldi magyarokat is az egységes nemzet részének tekinti.

Dúró Dóra arra a felvetésre, hogy egy felmérés szerint a szavazókorú népesség majd felének nincs érettségije, azt mondta: a XXI. században az oktatás alapvetései között kellene hogy legyen az érettségi, és minél többen bent kellene hogy maradjanak az oktatási rendszerben, azonban az Orbán-kormány politikája ezzel ellentétesen hat.

Hozzátette: a végzettség nélküli iskolaelhagyás 2010-hez képest nőtt, a felzárkóztatási programok csődöt mondtak, és hiba volt a tankötelezettség korhatárának csökkentése is.

A Jobbik politikusa az Alkotmánybíróságnak a nyugdíj előtt álló pedagógusok besorolásával kapcsolatos döntéséről kérdésre válaszolva azt mondta: bízik abban, hogy minél előbb sikerül kárpótolni azokat, akik megszenvedték az igazságtalan jogszabálynak a hátrányait.

Dúró Dórát kérdezték arról is, hogy Simicska Lajos – a lapunkat is magában foglaló médiaportfólió tulajdonosa – fizetett-e a Jobbiknak azokért a plakátokért, amelyek visszakerültek a tulajdonába. A politikus azt mondta: a plakátüggyel kapcsolatban Jakab Péter pártszóvivő válaszol a kérdésekre.

Arra, hogy elhatárolódik-e Ágoston Tibor debreceni jobbikos képviselő kijelentésétől, Dúró Dóra azt felelte: az üggyel kapcsolatban közleményt adtak ki, az abban foglaltak az irányadók.

A személyes véleményét firtató ismételt kérdésre válaszolva Dúró Dóra kijelentette: a párt véleményét tudja képviselni, személyes véleménye sem ebben, sem más ügyekben nem tárgya a sajtótájékoztatóknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.