Karácsony Gergely arra készül, hogy februárra összefog az ellenzék

Karácsony Gergely újra hangsúlyozta, hogy csak közös listás indulás esetén lesz miniszterelnök-jelölt.

MN
2017. 12. 18. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Párbeszéd társelnöke egy háttérbeszélgetésen azt mondta, arra készül, hogy februárra megvalósul az összefogás, ezért vészforgatókönyvet nem készít, a DK csatlakozására pedig kész várni az utolsó lehetséges pillanatig – írta az MTI.

A politikus arról is beszélt, hogy az utóbbi időben az ellenzéki pártok egy része kezdte „elengedni” a 2018-as választást. Számukra nem az az elsődleges kérdés, hogy van-e esélye egy ellenzéki fordulatnak, sőt még az sem érdekel senkit, hogy ha a Fidesz nyer, akkor milyen többsége lesz – tette hozzá. Ehelyett arra kezdtek készülni, hogy egy újabb választási vereségből ki tud felállni – fogalmazott.

A zuglói polgármester kijelentette, ők viszont úgy érezték, nem lehet lemondani a jövő évi választásról. Indoklása szerint olyan sok a bizonytalan, hogy akár nyerni is tudnának, de azt semmiképpen nem tartja jónak, ha arra rendezkednek be, hogy „beárazzanak” egy választási kudarcot.

Azzal egyáltalán nem értett egyet, hogy elég, ha az egyéni körzetekben való koordinált indulásról megállapodnak. Szavai szerint ha ebben a formában vágnának neki a választásnak, akkor hat baloldali ellenzéki lista lenne, három vagy négy közülük pedig nem érné el a parlamenti küszöböt, és a rengeteg elvesztegetett listás szavazat mellett sok egyéni körzetet is veszítenének.

Az összefogás nem garantálja a választási győzelmet, de szükséges feltétel – szögezte le. A Párbeszéd ezért tért vissza a korábbi álláspontjához, és úgy látja, hogy az együttműködés még kialakítható – tette hozzá.

Az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok támogatják a közös listát, a DK és az Együtt nem, de a jelöltállítás februárban indul, ezért közjogi értelemben addig nem kell eldönteni a kérdést – hangsúlyozta a társelnök.

A DK-nak politikai érdeke a külön listás indulás, mert „időmérő edzésként” tekint a mostani választásra – fogalmazott. Eközben viszont az ő szavazóik pártolják leginkább a közös listát, ezért a kérdés még nem dőlt el – vélte. A komolyan vehető felmérésekben a DK öt-hat százalékon áll, ezért az sem egyértelmű, hogy képes-e megugrani a parlamenti küszöböt – tette hozzá.

Karácsony Gergely megjegyezte, hogy a DK-ra az utolsó pillanatig várni kell, mert ha azt érzi, hogy a csatlakozás a politikai érdeke, akkor nem marad ki. Hozzátette, hogy még az Együtt részvételében is bizakodik, de kevésbé látja valószínűnek.

Ha nem jön létre az együttműködés, akkor újra kell gondolni a kérdést, mert csak „egy közös listás indulás esetén vagyok miniszterelnök-jelölt” – nyomatékosította. Hozzátette, hogy egy olyan listához, „amelyiken az van, hogy Magyar Szocialista Párt, én nem kellek”. Ha az MSZP önállóan akar bejutni a parlamentbe, a saját listájával, az szuper ötlet, de azt egy szocialista vezetőnek kell megoldania – közölte.

Ha az ellenzék korrigálja a politikai stratégiáját, akkor meg lehet nyerni a választást – vélte a politikus. A baloldal szempontjából lényeges elemnek nevezte a felmérésekben visszaeső Jobbik „mélyrepülését”. Kiemelte, hogy kiélezett helyzetben a baloldaliak hajlamosak a Jobbikra szavazni, de ennek a fordítottja is igaz, mert a teljes ellenzéki tábor kezd átalakulni, háttérbe szorulnak a pártkötődések, és a Fidesszel szembeni megoldás keresése kerül előtérbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.