Karácsonyi kettős ostrom alatt áll a pláza

Gondolatolvasó robot és az Orbán-rezsimről szóló könyv lehet a legnagyobb meglepetés az idén a fa alatt.

Vég Márton
2017. 12. 22. 21:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támasztjuk a korlátot a WestEnd City Center bevásárlóközpont emeleti szintjén, és letekintve a karácsonyi forgatagra elégedetten állapítjuk meg: azért jól élnek a magyarok. Legalábbis a főváros központi helyén lévő plázából így látszik. Orbán Viktor miniszterelnök már februárban megmondta: a magyar emberek megdolgoztak az eredményekért, és „pártállásra való tekintet nélkül” jó érzés látni, hogy fokozatosan beérik a munka gyümölcse. Igaz, Kóka János akkori gazdasági miniszter szerint már 2005-ben is dübörgött a gazdaság, de a plázában hömpölygő tömeg arra lehet bizonyíték, hogy a kormány egyre több pénzt hagyott az emberek zsebében, sokan most már tényleg jobban élnek, mint négy éve.

Elég öt percet eltölteni Közép- és Kelet-Európa legnagyobb területű plázájában, hogy az legyen a benyomásunk: ma erős a gazdaság, stabil és nagy a jólét. (Hogy a plázák világán túli Magyarországon mi a helyzet, az nem ennek a cikknek a témája.) Ráadásul most kettős ostrom alatt áll az épület: az ünnepi vásárlók és a Star Wars-rajongók is megrohamozták. Persze nem csoda, hogy év végére ennyi elköltendő pénzük maradt az embereknek, hiszen jelentős béremelések voltak a közszférában, a minimálbér is már bőven meghaladja a létminimumot, s a nyugdíjprémium is megérkezett az érintettek számlájára.

Kitömött pénztárcával a zsebben már csak azt kell eldönteniük az embereknek, melyik boltot válasszák. Na, ebben már nem tud segíteni a kormány, így kénytelenek vagyunk önálló döntést hozni. Szerencsére a legtöbb boltban éppen leárazás van. Most akár 20-40 százalékkal olcsóbban is rengeteg tárgyat megvehetünk szeretteinknek. Ez nagyon kedves gesztus a kereskedőktől – remélhetőleg nem mennek csődbe.

Először egy játékboltba térünk be. – Átlagosan 30 ezer forintot költenek az emberek – feleli kérdésünkre egy fiatal eladólány. Az üzletben már így is nehéz mozogni a tömegtől, pedig csak hétköznap este van. Az eladó egy hónapja dolgozik a boltban, de a szombat estét alig élte túl, és előre fél a december 23-ai vásárlói rohamtól. Míg a legnépszerűbb játékokról kérdezzük, szinte percenként kérik a segítségét a gyerekük számára legjobb ajándékot keresgélő szülők. Miután megmutatja, hol van a gyurma és a varázshomok, nekünk egy különlegességre hívja föl a figyelmünket. – Ez most a legnagyobb őrület: kikelthető tojások. Ha eleget szeretgeti a gyerek, akkor egy aranyos kis fióka bújik elő belőle, amit megtaníthatnak énekelni és táncolni.

Ezután egy gondolatolvasó robottal barkochbajátékba kezdhetünk, de robotkutyust is tehetünk a karácsonyfa alá. Persze gondoltak a Star Wars-rajongókra is, csak legó, kártya, társasjáték, valamint játékfigurák közül választhatnak. Az árakat elnézve valóban könnyű feladat 30 ezer forinttól megszabadulni, ráadásul Erzsébet-utalványt nem fogadnak el.

Érdekes, hogy valamilyen kifürkészhetetlen okból a pláza folyosóit legnagyobb íróinkról, költőinkről, építészeinkről, politikusainkról nevezték el. A könyvesbolt legalább a Jókai Mór sétányról nyílik, egy gusztusos gyorsétterem mellett. – Az átlagos költés 7-10 ezer forint körül lehet. Sokan több könyvet is vesznek, és 3000 forint alatt már nincsen könyv – mondja egy másik fiatal eladólány. Ő már négy éve dolgozik itt, így tapasztalatból tudja, hogy legtöbben az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást, így pénteken és szombaton biztosan kanyarodni is fog a sor.

– A külföldiek csodálkozni szoktak, hogy ennyire szeretik a könyvet a magyarok – meséli. Jelenleg Fa Nándor élménybeszámolója vezeti az eladási listát, de az Orbán-rezsim mibenlétéről szóló alkotással is sokan próbálnak karácsonyi meglepetést okozni. Csak nehogy veszekedés legyen a vége. A Star Wars képes útmutató albumot egyelőre nem fedezték föl a rajongók. Nem kis türelem kell ahhoz, hogy az ember kabátban, csomagokkal a kezében végigállja a sort a pénztárig, ahol diákok dolgoznak. A piacvezető elektronikai kiskereskedő boltjába már nincs is kedvünk bemenni. Hogy adni milyen jó érzés, azt könnyű leolvasni a vevőszolgálatnál várakozók arcáról. Apró öröm viszont várakozás közben, hogy a moziszinten a Star Wars-rajongók számára készülő pattogatott kukorica illatát egy emelettel lejjebb is érezni lehet. És ez ingyen van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.