Kiderült, hogy mennyi tartozása van a pécsi önkormányzat cégeinek

Az elvárásokra is fény derül az előterjesztésből.

MN
2017. 12. 13. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felkerült a csütörtöki közgyűlésen tárgyalandó előterjesztések közé a „Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának közép- és hosszútávú vagyongazdálkodási terve (2018–2022)” című határozati javaslat is. Ezt követően már nincs több titkolózás a pécsi önkormányzat többségi pécsi városi tulajdonú cégeinek hitelállományával kapcsolatban: a dokumentumban ugyanis világosan le van írva, hogy jelenleg mennyivel tartoznak a pécsi önkormányzat cégei – írja a Szabadpécs.hu.

„Fejlesztési hitelek esetében a fennálló tőketartozás 8,18 milliárd forint, ami teljes egészében három társaság – Tüke Busz Zrt., Tettye Forrásház Zrt. és PVH Zrt. – között oszlik meg. Ebből több mint 50% a Tüke Busz Zrt., mintegy 40 százalék a PVH Zrt. működését, ezáltal pedig különböző támogatási konstrukciókban, illetve elmaradó költségvetési bevételként a Város költségvetését terheli. A fennálló lízingtartozások tekintetében a cégcsoport összes tartozása 1,1 milliárd forint, amiből a Tüke Busz Zrt.-re jut 63 százalék, a PVH Zrt.-re 20 százalék, a Tettye Forrásház Zrt.-re 11 százalék” – idézi a portál.

Vagyis 9,3 milliárd forint összesen a kamatok nélküli, tőketartozása a három pécsi önkormányzati cégnek.

Az előterjesztésben szólnak arról is, hogy mit is várnak el:

Azt is szépen leírták vagy körülírták, hogy egyes önkormányzati cégeket megszüntethetnek, más társaságoknál leépítések jöhetnek és hogy feladatokat is elvehetnek tőlük – teszi hozzá a portál.

Kedden mi is beszámoltunk arról, hogy a kormányzati segítség feltételeit egyelőre hétpecsétes titokként őrzik, de Pécs hóna alá nyúlnak. A Szabadpécs.hu több, egymástól független és biztos információs forrásra hivatkozva azt írta, hogy már legalább egy hónapja tart a Pécs-mentőcsomag konkrét előkészítése, amelyet csütörtökön bejelentenek a városháza közgyűlési termében. Ha nem is fizeti ki a kormány azonnal a pécsi önkormányzat 7,5 milliárd forintos hiányát, „Varga Mihályék és Pintér Sándorék vezényletével helyrebillentik Orbán Viktorék a baranyai város ingadozó költségvetését” – fogalmaznak.

A cikkből kiderült, hogy a rövid távon jelentősnek tekinthető segítségért cserébe a kormány konkrét elvárásokat is megfogalmaz a pécsi vezetéssel szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.