Kiderült, hogy mit visz hátizsákjában Orbán Brüsszelbe

Annak a 2,3 millió embernek a véleményét, aki a nemzeti konzultáción a kormány szerint elutasította a Soros-tervet.

MN
2017. 12. 14. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszelbe, a csütörtökön kezdődő európai uniós csúcstalálkozóra viszi Orbán Viktor miniszterelnök a hátizsákjában annak a 2,3 millió embernek a véleményét, aki a nemzeti konzultáción elutasította a Soros-tervet – derült ki a kormányfő Facebook-oldalán közzétett videóból. A felvétel a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, a magyar delegáció Brüsszelbe indulása előtt készült csütörtök reggel.

Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarország az egyetlen ország Európában, ahol meg merték kérdezni az embereket a migráció és a bevándorlás kérdéséről.

Ez a 2,3 millió ember súlyt ad a magyar álláspontnak, és javítja az ország esélyeit a vitában – közölte.

Ez azért is érdekes, mert hivatalos bejelentés egyelőre nem érkezett arról, hogy feldolgozták volna az összes konzultációs ívet. A hétvégén Tuzson Bence részleges feldolgozási adatokat közölve arról beszélt, hogy a résztvevők elsöprő többsége nemet mondott a Soros-tervre.

Korábban hiába kért írásbeli tájékoztatást az MSZP-s Mesterházy Attila arról, hányan válaszoltak igennel vagy nemmel a konzultáció kérdéseire, Dömötör Csaba parlamenti államtitkár múlt pénteken annyit közölt: „A kérdőívek feldolgozása még folyamatban van. A kormány természetesen – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – részletes tájékoztatást fog adni a végleges részvételi adatokról és az eredményekről is.”

November végén a beérkező konzultációk mennyiségével is hadilábon állt a kormány, és eltérő számokat közölt azzal kapcsolatban, hány ívet küldtek vissza. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint már az is kamu volt, amikor két hete kétmillió-háromszázezer visszaküldött kérdőívről beszélt a kabinet.

Annyi tudható, hogy a november végi adatok szerint a visszakézbesített 2,141 millió válaszlevél díjaként negyedmilliárd forintot számlázott ki a Magyar Posta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.