Lázár: Egy orvosnak legalább másfél milliós fizetés járna

Öröklakásokkal csábítana orvosokat Hódmezővásárhelyre Lázár János, aki szerint háromszoros fizetésemelés kellene az egészségügyben.

MN
2017. 12. 23. 15:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsonyfa mellett ülve adott interjút a Vásárhely24-nek Lázár János.

A kancelláriaminiszter városa fejlesztési terveiről beszélt a lapnak – például arról, hogy lakások kiutalásával csábítana fiatal orvosokat Hódmezővásárhelyre.

„Azt javasoltam a képviselő-testületnek, hogy hívjunk meg orvosokat, és adjunk nekik öröklakást vagy házat, ha vállalják, hogy Vásárhelyen települnek le, és a helyi egészségügyi ellátórendszerben vállalnak munkát. Ez a város érdekeit szolgálja, hiszen emberekbe fektetünk be, a helyi közösség erősítésébe. A két világháború között és a 70-es, 80-as években is így történt” – emlékeztetett Lázár.

A kancelláriaminiszter a téma apropóján kitért az egészségügyi dolgozók bérhelyzetére, de csak többszörös feltételes módban, és a lap kérdésére beszélt összegekről.

Mint mondta, ha a miniszterelnök megkérdezné őt, hogyan lehetne rendbe tenni az egészségügyet (ami ezek szerint most nincs rendben – a szerk.), akkor a bérek megtriplázását javasolná, sőt ennél nagyobb összegű emelést is elképzelhetőnek tartana.

– Egy átlag kórházi orvosnak másfél millió forintot kellene keresnie, míg a legjobb sebésznek vagy egy magyar orvosprofesszornak tízezer eurót, azaz hárommillió forintot. A nővérek, szakápolók esetében hasonló arányú emelést javasolnék. Ezzel az orvosok elvándorlását, a feketemunkát, a visszaéléseket és a hálapénz rendszerét is rendezni tudnánk

– mondta a kancelláriaminiszter, aki ugyanakkor azt is hangoztatta, hogy a kormány most jó úton jár, hiszen a legmagasabb szakápolói fizetés az emeléseknek köszönhetően bruttó 250 ezer forint, egy 40 éves gyakorlattal bíró orvos alapbére pedig bruttó 550-600 ezer forint.

Lázár jóval magabiztosabban beszélt választókerületének infrastrukturális fejlesztéseiről: mint mondta, az elmúlt négy évben 250 milliárd forint érkezett a térségbe – arra nem tért ki, hogy a java része uniós alapokból.

„Ha valaki 1990-ben azt mondta volna, hogy 25 év múlva 2 százalékos lesz a munkanélküliség, minden utca aszfaltos lesz, négysávos autóút köti össze Szegedet Vásárhellyel, és épülőben van egy villamos, amely összekapcsolja a két várost, sokan úgy reagáltak volna, hogy aki ilyet mond, az nem normális” – jegyezte meg a miniszter, aki az „összefogásnak és közös munkának” tudja be az eredményeket.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.