Már lehet jelentkezni egyetemre

Elindult az általános felsőoktatási felvételi eljárás.

MTI
2017. 12. 22. 20:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindult az általános felsőoktatási felvételi eljárás, már lehet jelentkezni a jövő szeptemberben induló alap- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre – közölte az Oktatási Hivatal (OH) pénteken az MTI-vel.

Ismertette: a jelentkezők a felsőoktatási felvételi eljárás menetéről és a meghirdetett képzésekről az eljárás hivatalos honlapján, a Felvi.hu oldalon közzétett Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban találnak részletes információkat. A tájékoztató tartalmazza a meghirdetett képzéseket, az aktuális szabályokat, a pontszámítási módszereket és az érvényes jelentkezéshez szükséges minden további tudnivalót. A tájékoztató várhatóan január végéig frissül a megjelenése utáni változásokat felsoroló hivatalos kiegészítéssel – tették hozzá.

Mint írták, a jelentkezők kizárólag a Felvi.hu honlapról elérhető e-felvételi rendszeren keresztül adhatják be jelentkezésüket; a felsőoktatásba jelentkezés online felülete a határidőig folyamatosan elérhető. A végleges jelentkezéseket legkésőbb február 15-én éjfélig lehet rögzíteni.

A jelentkezők a felvételiben legfeljebb hat helyet jelölhetnek meg, ebből hármat díjmentesen. Ezenkívül további három hely jelölhető meg, amelyért egyenként 2000-2000 forint kiegészítő díjat kell fizetniük. Felhívták a figyelmet: egy jelentkezésnek számít, ha valaki ugyanannál a helynél mindkét finanszírozási formáját megjelöli, azaz ha az intézmény, a kar, a szak, a képzési szint, a munkarend, a képzés helye és nyelve is azonos, csak a finanszírozási forma tér el. Ezeket külön sorban kell feltüntetni, tehát a jelentkezéskor maximum tizenkét sor tölthető ki.

A pontszámítás alap- és osztatlan képzésen, valamint felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik: a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé legfeljebb 100 többletpont kapható. Mesterképzésen legfeljebb 100 pont szerezhető, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a Felvi.hu honlapon. A jogszabályi minimumponthatár változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzéseknél 280, a felsőoktatási szakképzéseknél 240, a mesterképzéseknél pedig 50 pont, aki ezek alatt teljesít, nem vehető fel. A ponthatárokat várhatóan július 25-én hirdetik ki.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.