Másfél milliárd forintos pályázati lehetőség a baráti civil szervezeteknek

Az Emmi államtitkára a „nem kerítésbontogató” civil világot emelte ki.

MN
2017. 12. 29. 11:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) szakmai pályázatain másfél milliárd forintra pályázhatnak civil szervezetek – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. Soltész Miklós szerint hét év alatt 70 százalékkal nőtt a civil szervezetek állami támogatása. Mint részletezte, 2010-ben 144 milliárd forint volt e célra fordítható, 2016-ra 240 milliárd forintra emelkedett az összeg – írja az MTI.

A pénteken bejelentett szakmai pályázatokat öt kollégium – közösségi környezet, mobilitás és alkalmazkodás, új nemzedékek jövőjéért, nemzeti összetartozás, társadalmi felelősségvállalás – írta ki 295-295 millió forint értékben. A pályázatok beadási határideje – kollégiumtól függően – január 29. és február 1. között lesz. Az öt kollégiumnál a civil szervezetek százezertől négymillió forintig nyerhetnek el támogatást. A tavalyi tízszázalékos önerővel ellentétben az idén nem szükséges önrész a szakmai programokra kiírt pályázathoz, illetve „bizonyos feltételek teljesülése esetén” a határon túli szervezetek hazai társpályázó nélkül, önállóan is pályázhatnak – tette hozzá.

Soltész Miklós a sajtótájékoztatón köszönetet mondott annak a több mint 62 ezer Magyarországon működő civil szervezetnek, amely – mint fogalmazott – „valóban a civil világot” segíti és támogatja, amelynek tagjai „nem kerítést akarnak bontani, nem az illegális migrációt akarják törvénytelenül segíteni, nem az anarchiát, illetve a felfordulást akarják az országban” – utalt a „sorososnak” minősített szerveződésekre –, hanem sokkal inkább segítik a rászorulókat, a bajbajutottakat, a közösségeket, az értékek megőrzését szolgálják, a családi élet és a családbarát gondolkodás erősítésében tevékenykednek, általában a rend, a tisztességes élet megteremtése a céljuk.

Soltész Miklós államtitkár arról is beszélt, hogy a civil szervezeteknek működési célra két hete nyílt meg a Nemzeti Együttműködési Alapban egy másik, 2,8 milliárd forint összértékű pályázati lehetőség, amelynek beadási határideje január 15–18. között lesz.

A pályázatok részletes feltételeiről a Civil.infó.hu információs portálon lehet tájékozódni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.