Medián: Mérséklődött a rosszkedv, ellenszenvesebb az ellenzék

A pártot választani tudók körében a Fidesz 56 százalékot tudhat magáénak, az ellenzék összesen sem éri el ezt.

MN
2017. 12. 13. 17:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befagytak a szavazótáborok, az októberi felméréshez viszonyítva november végén csak egy százalékon belüli eltéréseket mért a Medián, amelynek kutatását a HVG közölte. Nőtt ugyanakkor az ellenzéki pártok elutasítottsága, a Fideszt elutasítók aránya viszont maradt változatlan, 42 százalék.

A Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 39 százalék, a Jobbik 11, az MSZP 7, a DK 5, az LMP 4 százalékon áll ebben a körben. A pártot választani tudók körében a Fidesz 56 százalékot tudhat magáénak, míg a Jobbik 15, az MSZP 10, a DK 7, az LMP pedig 6 százalékon áll ebben a körben.

Az októberben mért 52-ről 56 százalékra nőtt azok aránya, akik állításuk szerint egy közeljövőben rendezendő választáson „biztosan” elmennének szavazni. Ez az arány néhány százalékponttal meghaladja az előző három választási ciklus azonos időszakában mért értékeket.

Teljesen megosztott a lakosság abban a kérdésben, hogy mit tartana jobbnak a választások után: a válaszadók 47 százaléka kormányváltást szeretne, míg 46 százalék jobbnak tartaná az Orbán-kormány maradását. A válaszadók 49 százaléka értékelte jónak a kormány eddigi munkáját, és 43-ról 47 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint az országban jó irányba mennek a dolgok. A borúlátók aránya 48 százalékra mérséklődött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.