Még nem fizet a kormány a nyugdíj előtt álló pedagógusoknak

Az Alkotmánybíróság döntése szerint több mint ezer tanárnak jár a pluszpénz.

MN
2017. 12. 20. 7:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem siet a kabinet a nyugdíjhoz közeli pedagógusok járandóságának kifizetésével – írja a Hír TV.

Az Alkotmánybíróság döntése szerint annak a több mint ezer tanárnak jár a pluszpénz, akik egy kormányrendelet miatt nem léphetett át a magasabb fizetést jelentő pedagógus II. kategóriába.

„Nagyon bízom abban, hogy ezt az összeget minél gyorsabban megkapják. Ez nagyjából attól függ, hogy ki milyen kategóriában volt. Nettó 300-500 ezer forintot a kollégáknak meg kell kapniuk. Bízom abban, hogy kamatosan kapják meg attól függetlenül, hogy a jegybanki alapkamat most nem olyan magas, de ezt így illik” – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László.

Az Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnöke is üdvözli az Alkotmánybíróság döntését. „A nyugdíj előtt álló pedagógusokkal kapcsolatban már sokszor felmerült ez a jogi vita, és sok szakmai szervezet is jelezte korábban, hogy itt igazságtalan a rendszer, amit létrehoztak. Ezt most már az Alkotmánybíróság is megerősítette, jogilag sem vitatható ez a kérdés. Bízom benne, hogy minél előbb kárpótolják azokat, akik megszenvedték ennek a jogszabálynak a hátrányait” – jelentette ki Dúró Dóra.

A kormány viszont egyelőre semmit sem ígér, a szóvivő szerint vizsgálják a döntést. „Az Emmi szakemberei, illetve a döntést tanulmányozni jogosultak vizsgálják, hogy pontosan milyen következmények vannak. Úgy gondolom, hogy vissza kell térnünk erre a kérdésre, és addigra lesznek pontos információink” – fogalmazott Kovács Zoltán kormányszóvivő. A tanárok így idén már biztos nem kapják meg a pénzüket.

Mint ismeretes, a köznevelési törvény 2013-mal vezette be az új előmeneteli rendszeren alapuló pedagógusi életpályát. Ez minősítő vizsgát írt elő a pedagógusoknak, ennek eredményétől függ a besorolásuk és a fizetésük is. Induláskor minden pedagógus a legalacsonyabb kategóriába került – sokan igyekeztek is, amint lehetett, elérni átsorolásukat a pedagógus II. fokozatba –, köztük olyanok is, akiknek legfeljebb tíz évük volt a nyugdíjig. 2016-ban azonban a kormány úgy döntött, a nyugdíj előtt állók automatikusan átkerülnek a magasabb fizetési fokozatba, a szabály azonban azokra nem vonatkozott, akik már megkezdték a minősítési eljárást.

„Volt 1300 olyan kolléga, akinek ezen a minősítő eljáráson nem kellett volna keresztülesnie, vállalták ezt. Ugyanakkor az Oktatási Hivatal az ő minősítésüket úgy ítélte meg, hogy nem felel meg, tehát sikertelennek minősítette. Ebben a kormányrendeletben benne volt, hogy a magasabb fizetés mindenkit megillet, de ezt az 1300 kollégát, akinek sikertelen volt az eljárása, nem illeti meg. Ezért fordult a Pedagógusok Szakszervezete ezeknek a kollégáknak a képviseletében az Alkotmánybírósághoz” – fogalmazott Galló Istvánné, a szakszervezet elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.