Megállapodott az ellenzék a nyugdíjasokat segítő minimumprogramban

Nyugdíjemelést, a rászorulóknak ingyenes gyógyszert, jobb egészségügyi ellátást biztosítana az ellenzék.

MN
2017. 12. 19. 18:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy ellenzéki párt képviselője írta alá kedden Budapesten a nyugdíjasokat segítő minimumprogramot, amelynek végrehajtását kormányra kerülve ezek a pártok vállalnák – írta az MTI.

Karácsony Mihály, a dokumentum elfogadását kezdeményező Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete elnöke az aláírását megelőzően az idősek méltósága megőrzésével és kiszolgáltatottságuk csökkentésének fontosságával indokolta a minimumprogramot.

Elmondta, a programról szeptemberben kezdődtek az egyeztetések, és végül tizenegy párt vállalta, hogy megpróbálja összehangolni az idősek érdekében fontosnak tartott intézkedéseit.

A dokumentumban szerepel egyebek között a nyugdíjak értékállóságának garantálása, valamint a differenciált nyugdíjemelés.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke újságíróknak azt mondta, a dokumentumban megfogalmazottakon túl az MSZP vállalja, hogy ingyenes gyógyszert kapjanak azok a hatvanöt éven felüliek, akiknek krónikus betegségük van, a háziorvos a gyógyszert felírta, és nagyon alacsony a nyugdíjuk. Ezt be lehetne illeszteni közgyógyellátás rendszerébe – jegyezte meg.

Hozzátette: az MSZP tizenharmadik havi juttatást is biztosítana a nyugdíjasoknak, ez egyszeri 120 000 forint lenne.

Korózs Lajos szerint az időspolitikában a problémák megoldására nincs kormányzati akarat, a gondokat el akarják fedni 10 000 forintos Erzsébet-utalványokkal.

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese az esemény után nyilatkozva az aláírás szégyenfoltjának nevezte a Fidesz–KDNP képviselőinek távolmaradását. Ez szerinte azt jelenti: ők nem vállalják a minimumszükségletek biztosítását az időseknek, problémáikat letudják azzal, hogy az inflációkövetést utólag biztosítják a nyugdíjasoknak, és némi emelést nyújtanak a nyugdíjprémiummal, valamint az Erzsébet-utalványokkal.

Rámutatott: több mint hetvenezer nyugdíjas járadéka nem éri el az 50 000 forintot. Fontosnak tartja a legalacsonyabb nyugdíjak megemelését, de szerinte más szolgáltatásokat is jobbítani kell az idősek számára, például az egészségügyi ellátásukat.

Az LMP kezdeményezésére épült be a minimumprogramba a 28 500 forintos minimumnyugdíj növelése – mondta, s megfontolandónak nevezte a járulékplafon, a nyugdíjak maximálásának bevezetését is.

A dokumentumot a Demokratikus Koalíciótól Niedermüller Péter, az Együtt-től Späth Judit, a Jobbiktól Hegedűs Lorántné, az LMP-től Schmuck Erzsébet, a Párbeszédtől Tordai Bence, a Nyugdíjasok Pártja 50+-tól Sipos Sándor és Demény Ferenc, a Momentum Mozgalomtól Cseh Katalin, a Modern Magyarország Mozgalomtól Kajdi József, az MSZP-től Korózs Lajos, a Lendülettel Magyarországérttól Lévai Katalin, a Magyar Liberális Párttól Bősz Anett írta alá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.