Megvan a megállapodás az MSZP és a DK között

Külön-külön listával vág neki az MSZP és a Demokratikus Koalíció a tavaszi választásnak.

Katona Mariann
2017. 12. 20. 13:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külön-külön listával vág neki az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) a jövő tavaszi választásnak, de a 106 egyéni választókerületben nem indulnak egymás ellen – az erről szóló megállapodást szerdán jelentette be a két párt elnöke.

A szocialistákat vezető Molnár Gyula szerint ők továbbra is támogatják, hogy Karácsony Gergely legyen a közös miniszterelnök-jelölt, Gyurcsány Ferenc azonban már nem fogalmazott ilyen egyértelműen. A DK elnöke csak annyit mondott, hogy nem támogatnak olyan kormányfőjelöltet, aki más párt listáján van. Arról az elképzelésről viszont hallgatott, amely szerint Karácsony Gergely egyetlen listán sem szerepelne.

46 körzetben a DK állít jelöltet, 60-ban pedig a szocialisták – ismertették a pártelnökök. Molnár Gyula hozzátette, nem zárják ki, hogy bevonjanak további partnereket, erről majd a későbbiekben tárgyalnak.

A megállapodás megszületéséről kedd este már értesültünk, de a megerősítés csak most történt meg.

Karácsony Gergely a bejelentés után újságíróknak azt mondta, továbbra is bízik abban, hogy közös baloldali lista lesz, vagyis a DK is elfogadja ezt a verziót. Mint fogalmazott, ő ezzel a forgatókönyvvel számol, a megvalósítására pedig februárig van idő. Azt a konstrukciót ugyanakkor elutasította, hogy ne szerepeljen listán – tervei szerint közös listán –, az ugyanis azt üzenné, hogy nincs az ellenzéknek közös miniszterelnök-jelöltje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.