Megvan, hová költözik a Közlekedési Múzeum

A Városliget helyett Kőbányán, az egykori Északi Járműjavító területén épülhet meg.

MN
2017. 12. 15. 6:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kőbányán, az egykori Északi Járműjavító területén, az 1-es és a 28-as villamosvonal találkozásánál épülhet meg az új Közlekedési Múzeum – írta saját Facebook-oldalán Vitézy Dávid, az intézmény igazgatója. 

A döntés előzménye, hogy a kormány májusban – állítólag a Liget Budapest-projekt miniszteri biztosa és a Közlekedési Múzeum közös javaslata alapján – úgy döntött, felülvizsgálja az addigi koncepciót, és mégsem a Városligetben újjáépülő egykori múzeumi épületben kap helyet a gyűjtemény.

A kormány szerdai döntése értelmében az előzetes tervekben szereplő, 30 ezer négyzetméteres múzeumi épületkomplexumban helyezik el a múzeum nagy járműveit. Az összesen héthektáros területen új restaurációs és raktározási központ, dokumentumtár, szabadtéri kiállítás is helyet kaphat. A kötött pályás kapcsolattal is rendelkező új múzeumi központban lehet a nosztalgiajáratok végállomása is.

A 2009-ben bezárt, azóta üresen álló Északi Járműjavító a hazai vasúti jármű- és mozdonygyártás, -javítás fellegvára volt. A múzeum fő épülete az úgynevezett dízelcsarnokban kap helyet, amely nemcsak a Kőbányai úthoz esik közel, de a Könyves Kálmán körút felől és az 1-es villamossal is könnyen megközelíthető lesz a projekt részeként tervezett, új köztéren és bejáraton át. A múzeum tervezése a kormánydöntés nyomán a jövő év elejétől megkezdődik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.